Mejla

Zina Al-Dewany

Det ”naturliga” var att kvinnor dog i barnsäng

Hemmafödslar är inte så olikt vaccinmotstånd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En ny rörelse har långsamt börjar sippra in i mitt liv, skriver Zina Al-Dewany. Det är ”naturliga födslar”, rädsla för vaccin och en romantisering av hur det var ”förr”.
En ny rörelse har långsamt börjar sippra in i mitt liv, skriver Zina Al-Dewany. Det är ”naturliga födslar”, rädsla för vaccin och en romantisering av hur det var ”förr”.

Att föda hemma är naturligt och tryggt. Ännu naturligare blir det utan bedövning, som kvinnor gjort i alla tider. Detsamma gäller mediciner, kroppen kan läka naturligt. Precis som den kan skydda sig från virus utan hjälp av vaccin.

Hade jag sagt det här till min mormor hade hon nog skrattat. Sen skulle hon berätta om hur många som tidigare dog i barnsäng. Hur många nyfödda barn som aldrig fick leva mer än några timmar. Och hur det som en gång i tiden var dödliga infektioner enkelt kan botas idag. Min mormor dog för ett par månader sen, och med henne många av de berättelser om allt som blivit bättre.

I stället är det en ny rörelse som långsamt börjar sippra in i mitt liv, främst genom sociala medier. Det är ”naturliga födslar”, rädsla för vaccin och en romantisering av hur det var ”förr”. Men mest av allt handlar det om misstro. I bästa fall tror man inte på vaccinets effekt, i värsta fall tror man att forskare har för avsikt att skada oss.

Samtidigt är det lättare att avfärda vaccinmotståndare än att ifrågasätta kvinnor som väljer hemmafödslar.

Oro utvecklad till misstro

I Sverige får du bara föda hemma om risken bedöms vara väldigt liten. Därför går de flesta födslar i hemmet bra, du har redan sållat bort de största riskerna. Men det är en minimal risk som allt fler kvinnor väljer att ta.

Tittar man bortom badkarsbilder med nyfödda bebisar och hippies som vill föda i en koja på stranden, så handlar det om trygghet. Rädsla för att bli bortprioriterad av en barnmorska som springer mellan födslar. Oro för att som höggravid bli avvisad på grund av platsbrist. Den här oron är inte tagen ur luften, det vet alla som sett hur förlossningsvården mår i dag. Det farliga är när oron utvecklas till misstro.

Men vem kan man lita på? Det beror på vem du är.

Forskning visar att den mellanmänskliga tilliten i Sverige sjunker bland lågutbildade, arbetare och socialt utsatta grupper. Nya siffror under covid-19 visar även att låg tillit hänger ihop med ökat vaccinmotstånd. Tilliten är alltså lägst bland de som redan blivit svikna av samhället, de är mest benägna att misstro både myndigheter och vaccin. Bland de med högst tillit finns högutbildade tjänstemän i storstäder. De som gynnats av skattesänkningar, rut-avdrag och privata vårdgivare.

Utan tillgängliga och jämlika resurser får vi leva med alternativen.

Sviken arbetarklass

För varje utbränd barnmorska finns en "gravidcoach” att boka. För varje stängd vårdcentral väntar skatteslukande nätläkare. Och för varje virus står en influencer redo med kosttillskott för att ”stärka immunförsvaret”. Inte långt därifrån står de som varnar för vaccin. Den vi till sist väljer att tro på är inte nödvändigtvis den som vill vårt bästa, utan den som inte svikit oss förut. Och mest sviken känner sig arbetarklassen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.