Mejla

Jonna Sima

Ebba Busch bara hycklar om äldre

Rasar mot ”ålderismen” och lägger ned hemtjänsten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) gick till val 2018 på att vara de äldres röst i riksdagen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) gick till val 2018 på att vara de äldres röst i riksdagen.

När Kristdemokraterna gick till val 2018 sa den då 31-åriga Ebba Busch att partiet skulle vara en röst för de äldre. Sedan dess har hon flera gånger rasat mot diskriminering av äldre, så kallad ”ålderismen”.

KD-ledaren återvänder ofta till att hennes politiska engagemang väcktes av att hon som liten ansåg att hennes mormor Gunhild blev illa behandlad av hemtjänsten.
– De stormade in, de pekade på allt som de inte tyckte stämde i hennes hem och de bemötte henne inte med respekt, har Ebba Busch berättat för Expressen.
Nu har Ebba Busch stormat in i 81-årige Esbjörns hem utanför Uppsala. Det är en bostadstvist som tar sig allt mer besynnerliga uttryck.

I helgen polisanmälde 81-åringen Busch för skadegörelse. Han menar att hon "olovligen sågat ned ett stort antal träd”, något som KD-ledaren bestrider.
Meningarna går isär huruvida Ebba Busch har köpt 81-åringens familjehem eller inte. Själv hävdar Esbjörn och hans anhöriga att han har minnesproblem, ångrar affären och att han har känt sig pressad av KD-ledaren att skriva på kontraktet. Enligt Ebba Busch uppfattade hon mannen som klar och att han gått med på försäljningen.

Stämmer 81-årige Esbjörn

Att en så här prekär historia blir följetong i medierna skulle få de flesta politiker, kanske i synnerhet den som vill vara de äldres röst i riksdagen, att backa och dra tillbaka köpet. Men i förra veckan lämnade Ebba Buschs advokat in en stämningsansökan mot husägaren till Uppsala tingsrätt.
– Konsekvenserna kan bli att KD sjunker i opinionen och att deras trovärdighet försvagas. Som pr är det väldigt obetänksamt, säger Lars Lewin, statsvetare vid Uppsala universitet till Dagens Nyheter.

KD lägger ned kommunala hemtjänsten

Hos de äldre i Huddinge kommun har nog förtroendet för KD redan sjunkit som en sten. I veckan beslutade de gamla allianspartierna samt två lokala partier som styr i minoritet att den kommunala hemtjänsten ska läggas ned. Kristdemokraten som höll i ordförandeklubban hade den avgörande rösten. Motiveringen är att den kommunala hemtjänsten inte är tillräckligt kostnadseffektiv.

Tidigare under hösten har kommunledningen meddelat att de tack vare de stora statsbidrag som regeringen har skjutit till kommunerna för att hantera coronapandemin kan Huddinge göra ett positivt resultat på 169 miljoner kronor i år.
Tanken från regeringens sida är att statsbidragen ska användas till bland annat en förstärkt äldrevård. De borgerliga partierna med KD i spetsen i Huddinge väljer istället att sänka skatten – med 10 öre.

Festade med Margaux Dietz

I debatten under året har Ebba Busch ofta haft ett högt tonläge mot regeringen. I SVT:s partiledardebatt i juni påstod hon att regeringen "med berått mod tillåtit en stor smittspridning". Hon kallade regeringen “dysfunktionell” och sa att Sverige är ledarlöst. Själv gick hon på en uppmärksammad hemmafest med influencern Margaux Dietz bara dagar efter att statsminister Stefan Löfven uppmanat svenska folket att undvika trånga hemmafester.
Med vänner som Ebba Buschs kristdemokrater är det tydligt att landets äldre inte behöver några fiender.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.