Daniel Suhonen

Bernie Sanders hade vunnit nu

Jag har inte någon bra känsla i magen inför presidentvalet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bernie Sanders hade vunnit mot Donald Trump 2016 och 2020, skriver Daniel Suhonen.
Bernie Sanders hade vunnit mot Donald Trump 2016 och 2020, skriver Daniel Suhonen.

Jag drömde liksom många till vänster om Bernie Sanders som presidentkandidat. En vänstersocialdemokrat som hade kunnat tala till de passioner som svallar höga just nu.

Joe Biden var uträknad innan primärvalet i South Carolina den 29 februari. Bernie Sanders ledde men Biden vände och vann när etablissemangskandidaterna drog sig undan och ställde sig bakom Biden.

Jag har inte någon bra känsla i magen inför presidentvalet i USA nästa vecka. Donald Trump hämtar in i mätningarna, men främst den nästan perversa avsaknaden av energi för Joe Biden. Vilket pekar in mot det politiska vägval alla socialdemokrater står inför de kommande åren.

Om en idrottsmatch mellan två lag står och väger och man måste slå vad om vilket som vinner ska man satsa på det lag som har mest hängivna supportrar. Om ingen är entusiastisk, vad säger det om en kandidat och dess politiska projekt?

Om Joe Biden vinner, vilket jag hoppas, kommer experter säga att mittenpolitiken har tagit revansch. Man bör vända det. Allt annat än en jordskredsseger för Biden är en katastrof.

De senaste åren har det gått tretton analyser på dussinet av den skadliga populismen. Det är en rätt pissliberal analys. Den bortser från den vitaliserande kraft som alltid funnits i en demokratiskt förankrad vänsterpopulism.

En populism som likt Bernie Sanders pekar på skriande ojämlikhet och politiska reformförslag för att ändra det. Demokratin är ett redskap för den egendomslösa majoriteten att få makt. De sista fyrtio åren har fåtalet försökt återta makten. Demokratisk vänsterpopulism som riktar vreden uppåt är förmodligen det enda som kan rädda de västerländska demokratierna.

Dagen efter valet i USA, oavsett hur det går, kommer diskussionen om framtiden starta. Samma fråga väntar även bakom en stillastående svensk socialdemokrati.

Högersvängen hos Västvärldens socialdemokrati anfördes med att det skulle vinna val. Vi kan redan nu konstatera att denna linje inte länge vinner några hjärtan. Om den förlorar på tisdag, är man då beredd att byta strategi?

Jag är övertygad om att Bernie Sanders hade vunnit mot Trump 2016 och 2020. Problemet är partiapparaterna, fastrostade i sin mittenstrategi.

Mittenvänsterpartierna måste förstå att politikens svängningstal förändrats. När konfliktnivån ökar i ett samhälle, ökar svängningstalet hos människorna. De är argare, har större känslor. Elitens svängningstal är mindre än väljarnas, som inte känner igen sin egen vrede hos politikerna. Det finns politiker det svänger om som Trump, Sanders och Alexandria Ocasio Cortez. De har detta högre svängningstal. De är passionerade och lockar dem som har goda skäl att vara förbannade. Svängningstalets politiska psykologi har redan ritat om den politiska kartan.

Jag hoppas socialdemokratin, dit jag räknar de amerikanska demokraterna, vågar pröva vänsterpopulismen som strategi, innan det är för sent.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.