Mejla

Ingvar Persson

Höj de lägsta lönerna - annars väntar kaos

Avtalsrörelsen är svårare än någonsin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Årets allhelgonahelg kan bli ruggigare än vanligt. På lördag löper avtalen för drygt två miljoner löntagare ut. Utsikten för en snabb och smärtfri uppgörelse känns nästan lika mörkt som vädret.

Egentligen skulle fack och arbetsgivare ha gjort färdigt förhandlingarna redan i våras. Som vi vet kom det en pandemi i vägen, och den fortsätter att skapa problem.

Grunden för svenska löneförhandlingar har i drygt 20 år lagts av industrin. Det är den som fått lägga fast löneutrymmet som andra fått förhålla sig till.
I år kommer det att bli svårare än någonsin. Det viktigaste skälet är osäkerheten om ekonomin. Ingen vet vart konjunkturen i välden är på väg.

Höga förväntningar

En annan stötesten kan bli fackförbundet Kommunals krav på att yrkesutbildade i välfärden ska få ett lite större påslag än alla andra. Ett krav som för ett år sedan fick förbundet att lämna samordningen i LO.

Pandemin har ökat medlemmarnas förväntningar. Samtidigt skulle extra lönehöjningar till en grupp kunna leda till kompensationskrav.

Vissa branscher har också drabbats särskilt hårt av virus och restriktioner. Högre löner på restauranger, hotell eller i kultursektorn skulle öka pressen på företag som redan har det svårt.

Att samma norm gäller för hela arbetsmarknaden är kanske ett hinder för vissa löntagargrupper, men det är avgörande för att andra inte ska halka efter.

För lågt bud

I förra veckan fick fack och arbetsgivare inom industrin ett förslag till avtal. 4,5 procents löneökningar under 29 månader ansågs på tok för lite.

Det skulle det vara. Men det fanns ytterligare minst ett problem med budet. Det saknade satsningar på de med lägst löner.

Arbetsgivarna tycker inte om låglönesatsningar. Inte i industrin och definitivt inte i servicesektorn. Men de är helt nödvändiga för att förbunden i LO ska acceptera lönenormen. Och att den accepteras är ett villkor för att lönebildningen ska fungera.

Allhelgonahelgen kan som sagt bli en rysare, inte minst för alla oss som berörs av förhandlingarna. Det kommer att bollas med procentsatser och avtalslängder.

En sak kan vi ändå vara säkra på. Om fack och arbetsgivare inom industrin vill behålla rollen som riktkarl i svensk ekonomi kan de inte skriva under ett avtal utan satsningar på de lägst avlönade.


Finns det utrymme för höjda löner nu under pandemin? Och vilka borde få de största höjningarna? Chatta om lönerörelsen med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 09.00 men det går bra att kommentera redan nu.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

I Bryssel fattar de inget om Sverige

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Avtalsrörelsen

Fackförbund

Kvinnolöner