Mejla

Malin Malm

Vattenbristen är här för att stanna

Det kan bli svårt att fylla poolen i framtiden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Förväntansfulla villaägare står på kö för att få tag i pooler lagom till sommarens hemmasemestrar. Men det ser inte bara ut att bli svårt att få tag i en pool i de växande orderböckerna - när de väl är på plats kan det visa sig svårt att fylla dem också.

I stora delar av Sverige är det brist på både poolplast och vatten. Precis som de flesta andra varor är poolplasten en del av ett komplicerat globalt handelsflöde. Just poolplasten produceras för det mesta i Texas. I februari i år drabbades delstaten av den värsta vinterstormen sedan 1949. Det störde den globala produktionen samma år som poolförsäljarnas orderböcker slog rekord.

Vattenbrist i svenska kommuner

I Sverige är det dags för värmen igen. Många debuterar i vattendragen, den annalkande semestern och de höga temperaturerna blir ett utmärkt tillfälle att bättra på solbrännan. MSB varnar i sin tur traditionsenligt för den ökade risken för skogsbränder. Ett 20-tal kommuner har ovanligt tidigt utlyst bevattningsförbud på grund av sommarvärmens vattenbrist. Orsaken är både hög efterfrågan när många stannat hemma och att grundvattennivåerna är ovanligt låga.

Om miljökrisen inte avstyrs kommer vattenbristen fortsätta vara ett problem framöver. Prognoserna av klimatförändringarnas effekter på Sverige förutser mer nederbörd genom bland annat extrema stormar, men också problem med tillgången av just rent vatten. Det blir en påminnelse om det rena vattnets betydelse för fritiden, livsmedelsförsörjningen och för vår gemensamma säkerhet.

Torkans konsekvenser är allvarliga

Torkans katastrofala konsekvenser går inte att överskatta. Syrienkriget föregicks av en mångårig torka. De sinande resurserna och det växande missnöjet som följde blev en av orsakerna till den syriska statens kollaps in i ett inbördeskrig. På det följde en mänsklig tragedi och efterföljande flyktingkris.

Just nu drabbas Brasilien av den värsta torkan sedan 1930. Om du känner igen rubriken så är det ingen slump. Det förra rekordet sattes så sent som 2015. Samtidigt flaggar Dagens industri att hela USAs jordbrukssektor känner sig hotade av den allt vanligare torkan. Det är en torka som förekommer oftare på grund av Amazonas skövling och den globala upphettningen.

De senaste decenniernas globalisering har gjort de flesta medvetna om världens ömsesidiga beroende. Det gäller oavsett om pool-leveransen försenas långt efter hemmasemesterns början eller om vattenbristen hindrar dig från att njuta ordentligt av sommarvädret.

Av: 

Malin Malm

Publisert:

LÄS VIDARE

Redan vattenbrist i många kommuner

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bevattningsförbud

Pool

Vattenbrist

Torka