Mejla

Atle Morseth Edvinsson

M hjälper SD att hala Prideflaggan

Varför så tyst, Filippa Reinfeldt?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Filippa Reinfeldt (M) är hbtq-talesperson men tar inte ställning när partikamraterna i Hörby halar prideflaggan.
Filippa Reinfeldt (M) är hbtq-talesperson men tar inte ställning när partikamraterna i Hörby halar prideflaggan.

Prideflaggan ska inte längre hissas av Hörby kommun i Skåne. Det kom kommunstyrelsen, ledd av Sverigedemokraterna, fram till i måndags. Även minoritetsflaggor ska bort. Nu gäller bara svenska flaggan, kommunens flagga och eventuella internationella besökares.

Det är inte första gången Hörby syns i rubrikerna med anledning av den politiska ledningens påhitt. I början av året larmade facken om mobbning bland kommunens personal och att ledningen tystade de som sa ifrån.

Liknade HBTQ med pedofiler

Att facken agerade tyckte Stefan Borg (SD), som sitter i kommunstyrelsen, var "ett generalangrepp på folkstyret". Samme Borg ansåg i ett inlägg på Facebook under 2017 att hissandet av prideflaggan var detsamma som att kommunen tog ställning för pedofiler och nekrofiler.

Ingen är väl därför förvånad över att hans parti plockar ned flaggan nu när de har makten.

Vi har sett det förut. I SD-styrda Sölvesborgs kommun togs ett likadant beslut för cirka ett år sedan. Det var en del av ett politiskt program fyllt av idéer för hur oönskade symboler för mångfald ska försvinna från det offentliga.

Krystad bortförklaring

Sölvesborg hade inte bara fokus på kommunens flaggpolicy. I programmet finns punkter om ett kommunalt slöjförbud, minskade anslag till tolkning och modersmålsundervisning samt att man ska motsätta sig den tvingande lagen om att ta emot nyanlända.

Precis som i Sölvesborg syftar flaggpolitiken i Hörby förstås till att det oönskade ska bort.

När moderaten Lars-Göran Ritmer, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, ska förklara beslutet måste han därför slå knut på sig själv för att få det att låta rimligt.

– Det är för att svenska flaggan symboliserar alla. Jag tycker att minoriteter och alla innefattas i den svenska flaggan, säger Ritmer till Sveriges Radio.

En mer krystad förklaring till att sluta visa solidaritet med människor som inte är heterosexuella får man leta efter.

Tystnad från Reinfeldt

Stoppet av prideflaggan handlar inte om att hitta en symbol som förenar människorna i Hörby. Det handlar om att rensa ut det som är annorlunda. Att det sker från sverigedemokratiskt håll är inte direkt överraskande. Men att Moderaterna, som är SD:s stödparti i kommunen, hakar på är värre. På riksnivå har de på senare år försökt flytta fram sina positioner genom att utse Filippa Reinfeldt till HBTQ-politisk talesperson för partiet.

– Jag vill arbeta för att stärka hbtq-personers rättigheter och möjligheter, sa Filippa Reinfeldt till SVT sommaren 2019.

Men när hennes partikamrater hjälper SD att hala Pride-flaggan i Hörby ett år senare är det tyst.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.