Daniel Suhonen

Det är något ruttet i SD:s nationalism

Att sälja ut svenska skolbarn är rätt osvenskt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson och Rikard Jomshof i SD-toppen hindrar en skarp reglering av vinsterna i välfärden och skolan i riksdagen. Partiet har ställt sig på friskolekapitalets sida.
Jimmie Åkesson och Rikard Jomshof i SD-toppen hindrar en skarp reglering av vinsterna i välfärden och skolan i riksdagen. Partiet har ställt sig på friskolekapitalets sida.

Det är något ruttet med den svenska nationalismen när det gäller skolan. Sverigedemokraterna som i andra sammanhang inte drar sig för någonting i jakten på det äktsvenska kulturarvet verkar renons på nationell känsla när det gäller det svenskaste vi har, nämligen svensk skola och svenska skolbarn.

SD som i valet 2014 lovat att vara med och stoppa vinster i skolan, svek detta löfte till sina väljare. Orsaken var bjudluncher med friskolekapitalet förklätt till pr-byrån Kreab och dess vasall Markus Uvell. SD köptes av friskolekapitalet vilket gör att de idag är med och skyddar extrema islamistiska friskolor.

Ta ett exempel som Göteborgs-Posten rapporterat om. Den förre ägaren till den numera nedlagda islamistiska friskolan Vetenskapsskolan, Abdel Nasser El Nadi, ”har klassats som ett hot mot rikets säkerhet av Säpo”. Men det verkade länge omöjligt att inom dagens system stänga denna skola, trots skarp kritik mot undervisningen sedan 2012. Skolan har kört könsuppdelad undervisning, tjejer som haft menstruation har inte varit välkomna på lektionerna. Att delta i bön har varit obligatoriskt. Lärarna har saknat rätt utbildning.

Borgerliga GP:s ledarsida sammanfattade att Vetenskapsskolan visar ”Allt som är fel med Sveriges friskolesystem”.

Efter återkommande rapporter om hur islamistiska friskolor använt skolpeng till verksamhet med koppling till ”våldsbejakande extremism” kan man tänka sig att de annars så begivna islamkritikerna skulle dra öronen åt sig. Men islamistiska friskolor har fått fortsätta, liksom alla andra vinstdrivande friskolor.
Vi har ett skolsystem så riggat för att gynna och skydda friskolekapitalisterna att man på köpet bejakar direkt skadliga friskolor med extrem inriktning.

Även SD:s väljare är emot vinster i välfärden, men deras politiker struntar i det

SOM-institutet i Göteborg visar i sin rapport Svenska trender på den närmast ofattbart stabila och negativa synen svenska folket har på vinster i välfärden. 60 procent eller mer är emot vinstuttag i skola, vård och omsorg. Även SD:s väljare är emot vinster i välfärden, men deras politiker struntar i det. SD-toppens band till friskolekapitalet är viktigare.

Nu rasar en skoldebatt som startades av läraren Filippa Mannheimer. Allt fler uppmärksammar den absurda svenska skolpolitik som på ett sorgligt världsunikt sätt gör det möjligt för både utländska kapitalister och extrema islamister att göra vinst på skattepengar till skolan. Berättelserna som drivs underifrån av lärare, rektorer och föräldrar bara väller fram och gör friskoleägarna livrädda.

Det drar vanära över vår nation

Det som hindrar en skarp reglering av vinsterna i välfärden och skolan här och nu är att SD är uppbundna av friskolekapitalet.

Att på detta sätt sälja ut svenska skolbarn är rätt osvenskt. Det skadar integrationen och leder till sämre kunskaper och på sikt ett fattigare land. Det drar vanära över vår nation. Hade detta varit en SD-publikation, hade det kallats landsförräderi.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.