Mejla

Jenny Wennberg

Iran måste ge de anhöriga svar

”Den mänskliga faktorn” räcker inte som förklaring

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Blommor utanför Kanadas ambassad i Kiev.
Blommor utanför Kanadas ambassad i Kiev.

”Den mänskliga faktorn”. Det är Irans förklaring till varför ett passagerarplan på väg till Kiev sköts ner utanför Teheran i veckan.

Och det värsta är att det mycket väl kan stämma.

När Kanadas premiärminister Justin Trudeau gick ut med uppgifter om att landet hade information från bland annat allierade och sin egen underrättelsetjänst som tydde på att passagerarplanet hade skjutits ner av en iransk luftvärnsrobot lade Trudeau till att det kan ha varit resultatet av ett misstag.

Irans respons på uppgifterna kom via flygorganisationschefen Ali Abedzadeh som dementerade de kanadensiska uppgifterna.

Nu visar det sig trots detta alltså vara den officiella förklaringen till tragedin från Irans sida. Passagerarplanet ska ha flugit nära en känslig militärbas och i samband med det ha skjutits ner.

Hassan Rouhani, Irans president, skriver på Twitter att han ”djupt ångrar det katastrofala misstaget”.

Irans utrikesminister Javad Zarif hänvisar i sin tur till att misstaget skedde i en tid av kris, förorsakad av ”USAs äventyrlighet”. Beskedet avslutas med en ursäkt till det egna folket, de drabbade familjerna och nationerna vars medborgare drabbats av tragedin.

Och en brusten hjärtemoji.

Det inträffade kräver dock en mer detaljerad förklaring än så när medborgare från andra nationer dör till följd av att Iran skjuter ner ett passagerarplan. För svensk del är det viktigt att utredarna får tillgång till all information och platsen för kraschen. Familjerna till de döda måste få besked om hela den händelsekedja som ledde fram till att deras anhöriga aldrig kommer hem igen. ”Den mänskliga faktorn” räcker inte som förklaring och Iran är skyldig att ge ett svar på hur det hela över huvud taget kunde inträffa.

Att Iran försöker skjuta över delar av skulden på USA är uppenbart när man hänvisar till att det är USAs agerande som ledde fram till att misstag begicks från Irans sida. När Iran skjuter ner ett plan och dödar civila är ansvaret Irans och ingen annans. Den skulden kan Iran inte svära sig fri ifrån.

17 av de 176 som dog i kraschen var svenskar. Att deras död av allt att döma är resultatet av ett misstag kommer inte göra sorgen lättare att bära för de anhöriga.

Sverige ska nu tillsammans med Kanada, Storbritannien, Ukraina och Afghanistan bilda en internationell grupp med uppgift att koordinera hjälpen till familjerna till offren från flygkraschen. Förhoppningsvis kommer det åtminstone resultera i att de drabbade familjernas börda lättas något.

För Iran är förklaringen till tragedin genant. Att civila dött på grund av ”den mänskliga faktorn” och misstag är ett otillräckligt besked till de drabbade nationerna och familjerna. Men det är också en förklaring som visar på riskerna med att dra förhastade slutsatser.

I ett redan spänt läge kan det eskalera situationen ytterligare och ge förödande konsekvenser.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.