Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Friskolorna vill mörka en PR-katastrof

Enskilda rektorer hängs ut för att slippa debatt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Debatten om friskolor tar ny fart.
Debatten om friskolor tar ny fart.

LEDARE

Alla som någon gång skrivit om friskolefrågorna vet hur det brukar låta. Nämn minsta statistik eller forskning som talar till en friskolas nackdel och inkorgen blir full av absurda krav på "rättelser" från friskolornas pressavdelningar.

Det Friskolornas riksförbund via VDn Ulla Hamilton nu gjort är ändå unikt. På förbundets blogg hänger hon ut enskilda rektorer med namn och skola. Allt för att misskreditera personer med stor kunskap och uppenbar insyn i hur skolsystemet fungerar.

Gör vinst på okunskapen

Sverige har en världsunik skolmarknad. Inget annat land har låtit privata företag få så mycket frihet att göra vinster på elever och utbildning. Det svenska skolsystemet är dessutom notoriskt svåröverblickbart.

Att reglerna som styr svensk skola i princip är omöjliga för en vanlig väljare att räkna ut konsekvenserna av är friskolebolagens ultimata livlina. Ingen som faktiskt förstod alla felbyggen som öppnar upp för rovdrift på både elever och skattemedel skulle nämligen köpa att det ser ut så här.

Det är därför inte konstigt att Friskolornas riksförbund bestämt sig för att tysta de röster som lägger liv och fritid på att pedagogiskt förklara hur verkligheten ser ut.

Friskolorna dränerar inte alls kommuner på pengar, menar Hamilton, fastän motsatsen är sann. Det vet man om man lagt tid på att läsa alla grafer, kommunbudgetar och kalkyler som finns tillgängliga. Eller bara följt frågorna i lokalmedia.

Kommunbudgetar i kras

I Östersunds kommun var oron stor inför hur Internationella engelska skolans etablering skulle påverka alla andra skolor i kommunen. Rädslan viftades bort – riskanalyser ströks till och med ur tjänstemannautlåtanden.

’Inför skolstarten i höst ser alla farhågor ut att besannas. Strax före sommaren kunde Länstidningen rapportera om ett öppet brev skrivet av 24 rektorer till kommunledningen. Situationen är ohållbar. Elever med behov av särskilt stöd kommer drabbas hårdast.

Men Friskolornas riksförbund tycker nog inte att dessa rektorer heller vet vad de talar om. Bäst att de bara tyst fortsätter att jobba på i sina skolor där resurserna krymper för varje år som går, där varje lärare hela tiden tvingas springa snabbare och där eleverna med störst behov först hamnar i kläm.

Bäst för Friskolornas riksförbund alltså. Som skulle sitta fast i en PR-mardröm utan dess like om sanningen om friskolornas affärsmodeller kom fram.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Skollobbyn bryr sig mer om aktieägare än elever

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulla Hamilton

Skola & utbildning

Friskolornas Riksförbund