Mejla

Jenny Wennberg

En grön elefant är bättre än blåbrun röra

Migrationspolitik utan anständighet är inte en rimlig svensk linje

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under måndagen brakade förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i migrationskommittén samman. Det är inte något att sörja.
Under måndagen brakade förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i migrationskommittén samman. Det är inte något att sörja.

Så föll de till sist, förhandlingarna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna i Migrationskommittén.

Moderaterna har vägrat kompromissa om frågor som volymmål, en fråga partiet satt stor prestige i gentemot väljarna, vilket också i längden gjorde måndagens besked till ett oundvikligt sådant.

Att tillmötesgå Moderaterna från Socialdemokraternas sida hade i värsta fall kunnat leda till regeringskris eftersom Miljöpartiet för några dagar sedan valde att sätta hårt mot hårt och dra upp gränsen för hur mycket de är beredda att böja sig för regeringssamarbetet. En position de tvingats in i, eftersom migrationsfrågan varit en av partiets tydligaste profilfrågor, av avgörande betydelse för både partiets medlemmar och väljare.

Inget att sörja

Beskedet under måndagen om att förhandlingarna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna nu brakat samman är inte något att sörja.

Inom S har en tydlig opinion funnits mot att tillmötesgå M ifråga om bland annat volymmål. Den opinionen syntes bland annat i helgen i ett debattinlägg i Aftonbladet signerat 233 socialdemokrater för en humanitärt hållbar migrationspolitik som försvarar de mänskliga rättigheterna.

En bred blocköverskridande överenskommelse i migrationskommittén kan trots allt dessutom lika gärna bestå av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centern och Vänsterpartiet. En sådan överenskommelse har inte samma stabilitet som en där Moderaterna ingår, men svensk migrationspolitik måste också vara anständig och ta Sveriges juridiska åtaganden i beaktande, vilket inte Moderaterna varit intresserade att skriva under på.

Besynnerlig tid

Det är en besynnerlig tid vi lever i.

Enligt SVTs Novus-undersökning som publicerades under helgen vill 63 procent att Sverige ska ta emot färre asylsökande. 2019 sökte 21 958 människor asyl i Sverige. Givet den enorma uppmärksamhet asylfrågan fått, är det förmodligen lätt att som väljare förledas att tro att antalet asylsökande i Sverige ligger på en hög nivå, vilket dock alltså inte är fallet. Runt 20 000 människor har under de senaste åren sökt asyl här.

Att Sverigedemokraterna även de höll pressträff under måndagen om migrationspolitiken och arbetet i migrationskommittén är inte konstigt. När övriga partier är djupt oense finns möjlighet för Sverigedemokraterna att vinna billiga poäng hos väljarna.

Sverigedemokraterna kommer inte hoppa av migrationskommittén var beskedet. Men man kommer inte delta aktivt framöver och man kommer lägga fram ett eget förslag eftersom alla förslag i kommittén är otillräckliga enligt SD. Det är ganska självklart eftersom SD inte vill att någon över huvud taget ska komma till Sverige.

Innehållslös nollvision från SD

SD vill ha en nollvision rörande asylinvandring. Det skulle inte, ens om det blev verklighet, leda till att människor kan hindras från att söka asyl i Sverige. Den rätten är absolut.

SDs nollvision är med andra ord lika mycket politiskt trams som Moderaternas volymmål. Men det är naturligtvis inte något Jimmie Åkesson vill prata med sina väljare om. Svaren var därför också mycket vaga på frågorna om nollvisionen från Åkesson till journalisterna under måndagens pressträff.

Bättre då att hålla i en presskonferens för att visa på dådkraft och tala till väljarna efter att inte sagt flaska under coronakrisen, citera Olof Palme för att tala med LO-väljare och säga att man lägger fram eget förslag, som så länge Sverige är en demokrati ändå aldrig kommer genomföras.

Mycket är sig likt i svensk politik, även efter måndagens besked.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Jenny Wennberg

  Nu är det tyvärr dags att avsluta den här chatten! Hoppas ni får en fortsatt fin vecka, ta hand om er! 

 • Jenny Wennberg

  Hej David! 

  Vi på ledarsidan har skrivit en rad artiklar om just bristerna i omsorgen. 


 • Konstigt att medmänsklighet inte finns med i kalkylerna när gamlingarna lämnas åt sitt öde i covid19 pga obefintliga resurser.Hycklare.

  David Isaksson
 • Jenny Wennberg

  Hej Lars!

  Asylrätten handlar inte om valen i Sverige. Det handlar om människor rätt att söka asyl. 


 • Om (S) inte gör upp med (M) om stramare politik runt invandring gör man (SD) till största parti i valet 2020 och det blir en väldigt konservativ regering,vill man verkligen ha det på det viset?Vill man verkligen indirekt göraSD den tjänsten?I Danmark införde (S) en stramare politik runt invandring och vann nästa val

  Lars Engvall
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.