Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Boris Johnson vågar inte se verkligheten

4-åringar som sover på sjukhusgolv är valets kärna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tory-ledaren Boris Johnson vägrade att titta på bilden av 4-årige Jack som tvingades ligga på golvet när sjukhuset saknade sängar.
Tory-ledaren Boris Johnson vägrade att titta på bilden av 4-årige Jack som tvingades ligga på golvet när sjukhuset saknade sängar.

London är egentligen ingen riktig stad. Det är snarare en kuliss för maktmänniskornas skådespel:
för politikerna i parlamentet, för finansvalparna i City of London och för den gamla överklassen som fortfarande köper sina kostymer på Savile Row. Men en stad för folk med vanliga jobb och vanliga inkomster är London inte. I kvarteren kring Buckingham Palace har det till och med funnits skyltfönster som marknadsför privata rymdresor.

Kanske var det därför Tory-partiets ledare Boris Johnson, mitt i brinnande valrörelse, tappade fattningen när en journalist försökte visa honom en bild på 4-årige Jack. Här syntes nämligen verkligheten, och Boris Johnson vägrade att titta. Bilden på Jack visar honom sovandes på golvet, med armen över huvudet och med sjukhusslangar över sig. Misstänkt lunginflammation, inlagd, men utan en säng. Platsbrist.

Kris i brittiska sjukvården

Valet i Storbritannien sägs handla om Brexit – vilket det så klart gör – men 4-årige Jack illustrerar de mänskliga aspekterna av britternas vägval bortom byråkratförhandlingar i Bryssel. Storbritanniens sjukvårdssystem, NHS, lider av en akut brist på sjuksköterskor. Krisen var redan ett faktum när Brexitomröstningen hölls, och direkt efter ja-sidans seger sa 5000 sjuksköterskor upp sig och flyttade tillbaka till sina respektive EU-länder. Situationen lär bli värre både inom NHS och på hela den brittiska arbetsmarknaden om Brexit faktiskt sker.

Det här vet Tories och Brexitrörelsens ledare. Men de bygger inte ett samhälle för vanliga människor med vanliga inkomster. Eller ens för Jack och hans mamma som fick bädda in sin fyraåring i täcken och filtar för att hålla honom varm på sjukhusgolvet. Tories bygger i stället vidare på sin kuliss för överklassen.

Ett radikalt Labour

Samtidigt har Labour och Jeremy Corbyn lanserat det brittiska valets, och kanske den europeiska socialdemokratins, mest radikala valmanifest. De statliga utgifterna ska öka med 83 miljarder pund - en ofattbar summa. Dessa ska bland annat läggas på att bygga ut omsorgen, till exempel genom avgiftsfri hemvård för äldre i behov, och höja NHS:s resurser. Dessutom ska bussresor bli gratis för unga under 25 och en miljardsatsning ska lösa Storbritanniens kris för hemlösa.

Huruvida det är realistiskt, och om Corbyn faktiskt står som premiärminister på fredag, återstår att se. Labour har ökat sitt opinionsstöd, men inte tillräckligt för en majoritet i parlamentet.

Men Labour har åtminstone valt sida. De tänker riva kulissen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.