Mejla

Jonna Sima

Löfven behöver Sjöstedts idéer

S populäraste politik kommer från vänster

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jonas Sjöstedt är en viktig idéspruta som Stefan Löfven borde lyssna på.
Jonas Sjöstedt är en viktig idéspruta som Stefan Löfven borde lyssna på.

LEDARE

Stefan Löfven lyser med sin frånvaro på årets Almedalsvecka. I går blev han kvar i Bryssel, men han hade planerat ett besök på landets mest populära varuhus, Gekås i Ullared, och att titta på speedway i Motala. Det är bra att statsministern vågar sticka ut och markera under årets stora politkhändelse att han prioriterar vanliga människors vardag. Samtidigt kommer den viktigaste vänsterrösten att saknas under just årets stora politikhändelse.
Då är det tur att Jonas Sjöstedt fortfarande tar färjan över till Visby.

I dag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Det är ett parti som länge legat runt 9 procent i väljarundersökningar och även om det är bland deras starkaste siffror på tio år kunde – eller borde – de vara större.

Svårsmält för S-väljare

Sedan Socialdemokraterna slöt Januariavtalet med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har svensk politik vridits högerut. Tidningen Arbetet har gått igenom hur det hittills gått med avtalet. Anställningsskyddet har luckrats upp, rutavdraget har fördubblats, värnskatten för dem som tjänar mest ska slopas, Arbetsförmedlingen håller till stora delar på att privatiseras.

Och från och med den 1 augusti ska rätten att strejka om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen begränsas.
Det är oerhört svårsmält politik för många som lade sin röst på S i höstas. Ja, partiet tog ansvar för att landet skulle styras utan SD:s inflytande, men priset är skyhögt. Till och med Liberalernas före detta partiledare, Bengt Westerberg, har reagerat på att regeringssamarbetet ensidigt har satsat på skattesänkningar när klyftorna i samhället ökar.

Lyfter fram Vänsterns reformer

I helgen signalerade Socialdemokraterna att man förstått allvaret i en debattartikel i Expressen, signerad Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad. Där poängterade de att målet med Januariavtalet är att "hålla en fast kurs mot ökad jämlikhet". Men det är talande att några av de genomförda reformer som Löfven och Rådström Baastad väljer att lyfta fram i artikeln – som ökat underhållsstöd till ensamstående föräldrar och fria glasögon och mediciner för barn – har Vänsterpartiets stämpel på sig.

Jonas Sjöstedts parti har varit skickligt både på att budgetförhandla och på att kommunicera ut vilken politik som de låg bakom under förra mandatperioden.
Nu sitter Vänstern i opposition, men fyller en viktig funktion som moralisk blåslampa och ideologisk idéspruta. Jonas Sjöstedt lär i sitt Almedalstal i kväll fokusera på hur Januariavtalet hittills haft en förödande slagsida åt höger. Löfven borde lyssna noga, några av hans regerings mest populära reformer har trots allt kommit från Vänsterpartiet.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

S har inget att lära av Jimmie Åkesson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan

Stefan Löfven

Jonas Sjöstedt

Socialdemokraterna

Lena Rådström Baastad

Ullared

Bengt Westerberg