Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Amazon kommer lura skjortan av regeringen

Näringspolitiken så naiv att kretskorten kortsluts

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Amazons VD Jeff Bezos är världens rikaste man. Det hindrar inte MIkael Damberg, Isabella Lövin och Ibrahim Baylan från att lova honom svenska skatteförmåner.
Amazons VD Jeff Bezos är världens rikaste man. Det hindrar inte MIkael Damberg, Isabella Lövin och Ibrahim Baylan från att lova honom svenska skatteförmåner.

LEDARE

"Redo för business och står till er tjänst". Så avslutar vice statsminister Isabella Lövin, inrikesminister Mikael Damberg och näringsminister Ibrahim Baylan sitt brev till Amazon, Google och Facebook.

Det är Aftonbladet som i en granskning av techjättarnas etableringar i Sverige avslöjat regeringens tiggarbrev. Med skattelättnader och en rad särskilda förmåner ska världens allra största företag lockas till Sverige. Tanken är att det ska skapa tusentals nya jobb och stärka Sveriges position som en av världens främsta IT-nationer.

Det är så naivt att kretskorten kortsluts.

Saknar intresse för Sverige

I Aftonbladets granskning kan man läsa om Facebook som fick 140 miljoner i statsbidrag för att bygga sin serverhall i Luleå. Det resulterade i 56 jobb.

Inte nog med att Facebook fått 97 procents avdrag på elskatten, staten har dessutom rakt av gett dem 2,5 miljoner kronor för varje anställd i Luleå. Det är en minst sagt dyr arbetsmarknadsåtgärd.

Regeringen och varje S-kommunalråd som ljublar över de globala giganternas etableringar glömmer att dessa företag helt saknar intresse för att bibehålla ordningen på svensk arbetsmarknad. Tvärtom – man har muskler att motarbeta varenda del av den svenska modellen som står i ens väg.

Det kan inte överraska någon att Facebook i Luleå konsekvent vägrat att teckna kollektivavtal. Och då har vi inte ens kommit till Amazon.

Räkna jobben som slås ut

Amazon kommer starta upp på allvar i Sverige under hösten, och är känd över hela världen som ett notoriskt fackföreningsfientligt företag. Denna ledarsida har tidigare skrivit om Amazons affärsmodell, som inte bara påverkar de anställda utan också varje mindre näringsidkare som slås ut av Amazons fula konkurrensmetoder.

Företaget har två mål: Bli av med facken och monopolisera marknaden. När regeringen räknar på jobben som etableras måste man alltså också räkna med jobben som slås ut.

Det lär bli minussiffror. Särskilt på sikt. Techjättarna, sin natur trogen, ligger i digitaliseringens och automatiseringens framkant. Amazon investerar miljontals dollar i robotteknik. De så kallade Kivarobotarna som är i bruk idag sägs driva på pressen på arbetarna – de måste helt enkelt klara av att plocka varor lika snabbt som maskinerna. På sikt ska lagerarbetarna kunna ersättas helt.
Allt detta tycks S-politiker vara beredda att betala miljoner för.


Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om Amazon och näringspolitiken. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Boken som får mig att förakta Amazon

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Amazon

Ibrahim Baylan

Mikael Damberg

Facebook

Näringspolitik

Isabella Lövin

Arbetsmarknad