ÅSIKT

Låt Miljöpartiet bli Miljöpartister igen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

De gröna håller på att erövra titeln som Sveriges krisparti nummer ett.
Enligt Aftonbladet/inizio i går har Gustav Fridolin (MP) och Isabella Lövin (MP) lägst förtroende av alla partiledare. Bara tolv respektive elva procent av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för språkrören.
Att döma av partiets opinionssiffror finns en risk att de gröna åker ur riksdagen nästa år.

Hoppfull kombination

När Miljöpartiet gick in i regeringen 2014 fanns stora förhoppningar. Socialdemokraternas regeringsduglighet och de grönas framåtanda och modernitet var en hoppfull kombination. Och Miljöpartiet har faktiskt lyckats sätta en miljö- och klimatprägel på regeringens arbete vilket inte minst syns i att budgeten för gröna frågor är större än någonsin.
Men partiets misslyckanden är så mycket mer spektakulära.
Förbifart Stockholm byggs, Bromma flygplats finns kvar, vapenexporten fortsätter och försvaret rustas upp.
Men Miljöpartiets kris är inte bara deras. Om Stefan Löfven ska kunna bli omvald nästa år behövs även ett framgångsrikt Miljöparti. Det ligger i Socialdemokraternas eget intresse att sträcka ut en hand, eller rättare sagt att hålla sina fingrar i styr.

Större manöverutrymme

Miljöpartiet behöver få lite större manöverutrymme och kunna låta som riktiga miljöpartister igen.
Regeringen kan börja i de två frågor som är viktigast för Miljöpartiets väljare miljö- och klimat respektive migrationsfrågorna. Socialdemokraterna behöver tydligt visa att de är beredda att lyssna och kompromissa och ge Miljöpartiet de politiska segrar partiet behöver.
Regeringen Reinfeldt hade mottot att alla skulle bidra till samarbetet mellan partierna och alla skulle vinna på detOm Löfven också vill sitta i två mandatperioder behöver han fundera i samma banor.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM