Ledare

Det är bråttom nu, Åsa Regnér

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Trycket blev för hårt. Nu ändrar regeringen LSS-lagstiftningen. Sedan till och med Försäkringskassan varnat för ödesdigra konsekvenser för de funktionsnedsatta meddelade ansvariga ministern Åsa Regnér i går att hon tänker ändra lagen.

Förlorar sin hjälp

Det borde hon ha gjort för länge sedan. Under det senaste året har fler än 1 000 personer redan förlorat sin assistans och i dag får bara 14 procent av dem som söker assistans sin ansökan beviljad.

Efter en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen hotade situationen dessutom att bli ännu värre. Nästan hälften av de funktionsnedsatta riskerade nu att förlora sin hjälp i livet. Enligt domen skulle assistenterna bara få betalt för enskilda insatser, men inte för den tid de vakade och väntade mellan till exempel krampanfall.

Den nya ordningen skulle hota människors liv, assistansbehövande skulle förlora jobb och vanligt liv. Åsa Regnér borde ha agerat direkt, men i stället har de funktionsnedsatta och deras anhöriga stressats svårt av bristen på besked.

Men det är givetvis bra att Regnér nu tar itu med lagarbetet. Det är extremt bråttom. Ministern räknar med att den nya lagen ska vara på plats till våren. Fram till dess ska de hårdare reglerna gälla och det är alldeles får lång tid. Den assistanshjälp som byggts upp runt en funktionshindrad kan raseras på bara några veckor och det får faktiskt inte ske.

Ta KD:s hand

Kristdemokraten Emma Henriksson, som är ordförande i socialutskottet erbjuder snabb hantering i riksdagen, och den utsträckta handen måste Regnér ta.

Sedan kan hon ägna resten av mandatperioden år att städa i LSS-haveriet. Det finns fler domar som behöver rättas till för att människor med funktionsnedsättningar ska kunna leva ett anständigt liv även i Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE

Barnhem byggs åter för funktionshindrade

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen för personlig assistans

LSS-lagstiftningen

Åsa Regnér

Emma Henriksson