ÅSIKT

Mammor och jobb är Löfvens fokus

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Det är jobben och mammorna som utgör grunden till lyckad integration – den inriktningen vill Stefan Löfven och Magdalena Andersson anlägga inför Socialdemokraternas kongress i Göteborg 8 april. I en debattartikel (Aftonbladet 21/2) föreslås en integrationspolitisk linje som tar sikte på utbildningsinsatser, stärkt barnomsorg, extratjänster inom offentlig sektor och skärpta krav för föräldraförsäkringen.

Artikeln är en välkommen kontrast i en integrations- och jämställdhetspolitisk debatt som i för stor utsträckning präglats av svepande kulturella generaliseringar och godtyckliga tolkningar av den så kallade "svenskheten".

Jämlikhetsprojekt

Integration är i första hand ett jämlikhetsprojekt med målet att skapa ekonomisk självständighet.

Att den socialdemokratiska partiledningen visar att den menar allvar med ambitionen att införa allmän förskola från 2 års ålder är precis en sådan upprustning av den svenska modellen som partiet talat om utan att faktiskt driva framför sig. Den sortens frihetsreformer öppnade upp arbetsmarknaden under senare delen av 1900-talet, att nu höja ambitionen för att nå nyanlända kvinnor är rätt väg.

Nya regler

Frågan är bara varför Löfven och Andersson känner behov av att åter lyfta frågan om föräldraförsäkringen för nyanlända? Reglerna har nyligen ändrats och kommer dessutom skärpas ytterligare under det här året. Det borde finnas tid att invänta resultatet, i varje fall om det handlar om verklig oro för jämställdheten och inte bara signaler.

Risken finns att den otydliga retoriken blåser liv i felaktiga misstankar om att det skulle pågå ett stort överutnyttjande av systemen.

ARTIKELN HANDLAR OM