Ingvar Persson

Baudins nya jobb blir ingen dans på rosor

Socialdemokraterna måste byggas upp på nytt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att Tobias Baudin har förutsättningar att bli en utmärkt partisekreterare för socialdemokraterna har ledarsidan redan konstaterat. Att jobbet är extremt viktigt också. Men lätt kommer det inte att bli.

Första gången jag träffade Tobias Baudin ville han bli ordförande för LO. I fackliga sammanhang brukar det kallas det finaste jobb en arbetargrabb - eller arbetartjej - kan ha.

Den striden förlorade han. I stället blev han vice ordförande i organisationen. Uppdraget lämnade han när skandaler och medlemsprotester gjorde ordförandestolen i hans gamla förbund, Kommunal, ledig.

Kommunal har blivit något av fackföreningsrörelsens fribrytare

Mot valberedningens förslag kandiderade Baudin till den nästan omöjliga uppgiften att vända förtroenderaset. Den striden vann han, jag följde omröstningen på plats. De flesta skulle nog säga att han också lyckats med uppdraget. Pandemin har satt strålkastarna på de som arbetar i välfärden, Kommunals medlemstal har ökat och det var länge sedan rubrikerna talade om skandaler i förbundet.

Vägen dit har inte varit konfliktfri. Faktum är att just Kommunal de senaste åren blivit något av fackföreningsrörelsens fribrytare. Först hoppade man av LO:s samordning i avtalsrörelsen. Andra blev förbannade men på Kommunal tycker man resultatet är en succé.

Dessutom blev Kommunal lite överraskande ett av de två LO-förbund som anslöt sig till Svenskt Näringslivs och PTK:s uppgörelse om LAS. Att IF Metall ville vara med visste alla, men att Baudins förbund skrev på fick företrädare för andra förbund att tala om svek och sådant som är värre.

Baudin fick i alla fall göra sin poäng. Ifall det handlar om sådant han tror är bra för medlemmarna är han inte rädd för att ta konflikter. Det är en egenskap han kan behöva på sin nya post.

Somliga har beskrivit nomineringen till jobbet som partisekreterare som en belöning för LAS-uppgörelsen. Jag vet inte det...

Låt oss ta siffrorna först. Han lämnar ledningen för en organisation med drygt 500 000 medlemmar för att ta över en som rasat ner till 75 000. Han flyttar från ett förbundskontor där det jobbar över 170 människor till ett på andra sidan gatan som delar sin personal med riksdagsgruppen.

Baudin överger en organisation som har sektioner och ombud i varje vrå av det svenska samhället för att ta över ett parti som förlorat just det.

Fantomsmärtorna visar sig inte minst när just partisekreterare från förr nämns i andäktig ton.

Belöning?

Däremot tror jag som sagt att Baudin kan visa sig vara rätt man för att göra det som behöver göras. Det socialdemokratiska partiet behöver byggas upp på nytt och något säger mig att Baudin kommer att göra just det, om inte annat så därför att det nog kan bli lite ensamt på partihögkvarteret annars.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.