Ledare

Rika som hatar skatter har ingen trovärdighet

Bryr sig mer om bankontot än Sveriges säkerhet

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Leif Östling, svensk företagsledare
Leif Östling, svensk företagsledare

LEDARE

Snart är Sverige fattigast i Norden, menar den tidigare näringslivstoppen Leif Östling. Nu skriver han i egenskap av ordförande för den egengrundade Kommissionen för skattenytta. Östling och Bettina Kashefi argumenterar i SvD för att allt är skatternas fel.

Så är det ofta när näringslivet gör sina analyser. I det här fallet har tydligen våra skattepengar gått till verksamheter där bristen inte är pengar, utan brist på effektivitet. Behöver vården mer resurser? Ja då innebär det höjda skatter. Dumt, menar Östling.

Även försvaret tas upp som ska bekostas med högre skatter. Farlig väg att gå, menar Östling. Det är inte så här vi räddar välfärden, och menar att vi i stället måste effektivisera mera. Två dagar senare skriver nuvarande vd för Svenskt Näringsliv Jan-Olof Jacke något liknande i DN.

Livrädda för skatt

Den här gången handlar det om att vi inte kan bekosta de höjda försvarsanslagen med höjda skatter. Innan regeringen ens har presenterat hur försvaret ska finansieras, är Svenskt Näringsliv redan livrädda.

Men frågan är varför Östling och hans vänner bryr sig så mycket om det svenska skattetrycket? Han fick ju själv avgå som vd för Svenskt Näringsliv efter att ha skatteplanerat och dolt 30 miljoner kronor för att undvika att betala skatt.

I Östlings värld är det alltid någon annan som ska betala. Kanske spelar det ingen roll för de som har privata sjukvårdsförsäkringar, eller som har en plats garanterad på ett äldreboende för rika.

Missförstår Darwin

Leif Östling är nämligen delägare i bolag med äldreboenden utrustade med japanska lyxtoaletter, sjöutsikt och sängar med inbyggda kisslarm.

– Orättvist ända in i döden, sa PRO när boendet lanserades.

– Jag brukar säga att naturen inte är jämlik heller. Vi har olika genetiska förutsättningar och det har naturen utrustat oss med. Så hela det begreppet är ett teoretiskt begrepp – det är mot Darwin och Darwins teorier, svarade Östling i Expressen.

Enligt Östling är världen orättvis, och så ska den fortsätta vara. Kanske är det så han försvarar skatteflykt, vinstdrivande skolor och äldreboenden för rika. Och det har han all rätt att göra. Men hade jag varit politiker hade jag nog tagit hans ”tips” om finanspolitik med en nypa salt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Rika föräldrar är din bästa investering

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Leif Östling

Skattepolitik

Bettina Kashefi

Näringslivet