Ingen behöver Miljöpartiet nu

Svårt att motivera stödröster

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.

Det går verkligen inte bra för Miljöpartiet nu. I den senaste mätningen gjord av Aftonbladet/Demoskop hade de rasat ner till 2,8 procent. Det är lägre stöd än vad Liberalerna har, och det säger en hel del. Men varför går det så dåligt?

Nyligen hoppade Miljöpartiet av från regeringen. Det går att förstå hur de resonerade när de inte ville regera med en budget som SD haft inflytande över, och de tänkte väl i ärlighetens namn att "hur mycket sämre kan det gå?". De hade redan tappat mycket stöd, så de gav Socialdemokraterna sin lilla enpartiregering och stack iväg. Men det betyder inte att MP inte gillar makt.

Ger makt till M

Partiet är med och styr i både kommuner och regioner. I Stockholms stad gav deras stöd makten åt Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Vad de fått för det är svårt att veta. Kanske blev trafikborgarrådet Daniel Helldén lovad fler cykelbanor i staden. Det är tyvärr samma styre som sålt ut hyresrätter, sålt ut skolor, sänkt kulturbudgeten och vanskött äldreomsorgen under pandemin.

I Region Stockholm gjorde Miljöpartiet samma sak efter valet 2018. De hoppade av från det rödgröna samarbetet och gick ihop med högerpartierna. Det samarbetet har gjort det block som styr över sjukvården starkare. Det har i sin tur inneburit att Irene Svenonius (M) regerar vidare, fler privatiserade vårdval och sämre förutsättningar för vårdpersonalen. Men kanske bryr sig inte Miljöpartiet om vården? Det är ändå miljön som är deras fråga. Eller?

Bör gå bättre

Samtidigt som de säger sig värna miljön, vilja minska bilismen och stärka kollektivtrafiken har precis det motsatta hänt. SL-kortet har blivit dyrare för varje år som MP suttit vid makten i regionen, och i innerstaden körs det glatt runt i bil. De som drabbas är förstås de som varken har råd med bil eller SL-kort. Men de får väl ta cykeln från Tensta?

Det är lätt att tro att ett parti som Miljöpartiet går framåt när jorden hotas av klimatförändringar. Men så är inte fallet. Naturskyddsföreningen utsåg i stället Vänsterpartiet till bästa miljöparti 2018, och den som tror att klimatet kan räddas av borgerlig politik har inte förstått mycket alls. Problemet för Miljöpartiet är nu att de sakta börjar tappa sitt eget existensberättigande. Och några stödröster från S eller V blir svårt, när ingen vet var MP står.

Chatta med Zina Al-Dewany om dagens ledare klockan 09:00. Du kan skicka in dina frågor eller inspel redan nu.

 • Zina Al-Dewany
  17 januari 202209.37

  Tack till alla som läser och kommenterar! Nu är det dags att avsluta chatten för den här gången, vi hörs säkert snart igen.

 • 17 januari 202209.36

  Samarbetet med M i Stockholm, som verkligen stuckit ut i pandemin med att ha mest problem, tror jag är anledningen till att MP inte lyfter nu. Ingen förstår vad de står för.

  Maggan

  Hej Maggan, så kan det vara. Även om jag tror att det här går längre tillbaka än just pandemin. Men visst, det har nog inte tjänat partiet väl.

  Zina Al-Dewany
 • 17 januari 202209.33

  MP sitter med i borgerligt styre för att hålla Sverigedemokraterna borta. För övrigt får skribenter och andra som använder begreppet existensberättigande mig alltid att ana ugglor i mossen. Tyder på en förlegad världsbild.

  Hans Andersson

  Hej Hans, tack för att du läser och delar med dig av din världsbild:)

  Zina Al-Dewany
 • 17 januari 202209.32

  Du säger att de borgerliga missskött

  Äldre omsorgen? Det är lika i de s styrda. Inte länge sedan en man svaltihjäl i kommunal omsorg i en s styrd kommun. Fick inte mat på tre veckor. Varför blunda för det? Räknas bara vissa kommuner?

  Torbjörn

  Hej Torbjörn! Nejdå, alla ska ha kritiken de förtjänar. I det här fallet handlade texten om mp:s borgerliga samarbeten.

  Zina Al-Dewany
 • 17 januari 202209.31

  Hej Zina.

  Du skriver att Miljöpartiet inte behövs. Jag hade önskat att det var sant men inga andra partier driver miljöfrågor på ett seriöst sätt. Att MP inte lyckats få igenom all sin politik i samarbetet med S, L och C är inte så konstigt, MP är små. Men ditt snack om att MP inte har politik för annat än miljön är inte sant den finns och det är ingen högerpolitik, det är ingen vänsterpolitik heller. Det är en politik för solidaritet!

  Olle Berglund Leksand

  Hej Olle, tack för inspel!

  Zina Al-Dewany
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.