Mejla

Jehna Al-Moushahidi

Fyra miljökämpar mördas i veckan

Anti-miljörörelsen är ett globalt fenomen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljöaktivister och engagerade i Fridays for Future vittnar om hot och hat
Miljöaktivister och engagerade i Fridays for Future vittnar om hot och hat

En ny rapport visar att under 2020 så dödades i genomsnitt fyra miljöaktivister per vecka. Det är högsta siffrorna någonsin och värst är det i Colombia där 65 personer mördades på grund av sitt engagemang för miljön.

Miljöaktivister har inte bara blivit mördade, utan man har också försökt tysta dem genom dödshot, övervakning och sexuellt våld.

Våldet är den yttersta konsekvensen av en allt hårdare backlash som nu sker mot klimatarbete och miljöaktivism i hela världen.

Konspirationsteorier

Mäktiga kapitalintressen uppfattar helt enkelt miljöomställningen som ett hot.
Enligt en undersökning i SVT flyter näthat och klimatförnekelse idag samman med diverse konspirationsmiljöer på nätet. Där skapas en parallell verklighet med falska nyheter och avsiktligt misstolkade vetenskapliga rapporter.

Men det är inte allt. I allt högre utsträckning går dessa grupper till handling och ibland övergår det i rena trakasserier och hot. Unga som valt att engagera sig i Fridays for Future har exempelvis berättat om omfattande hot och hat online.

Det är en fullkomligt oacceptabel utveckling, ändå finns ytterligt få fällande domar mot de som ägnar sig åt denna form av nätbrottslighet.

Hot mot det öppna samhället

I förlängningen är det ett hot mot det öppna samhället. Framtiden ser dyster ut om unga klimataktivister inte vågar jobba för sin sak. I förlängningen skadar det oss alla.

Sverige är inte Colombia men den militanta anti-miljörörelsen är ett globalt fenomen. Tankesmedjor, storföretag och politiska högernätverk hänger ihop. Ofta finansierade direkt från stora amerikanska oljebolag som gör allt vad de kan för att hindra en klimatomställning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.