Kvinnor mår bättre när en relation tagit slut

Det räcker inte med rosor idag

Uppdaterad 2022-02-15 | Publicerad 2022-02-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Män i heterosexuella relationer mår bättre än när de är singlar. Deras blodtryck går ner, de lever hälsosammare och längre. För kvinnor är det tvärtom. När de begär ut skilsmässa blir de lyckligare.

I Aftonbladet kunde vi läsa att risken ökar att göra slut på alla hjärtans dag. Kanske beror det på förväntningar som inte infrias, eller på ett fokus på mannens uppvaktande av kvinnan som egentligen inte existerar i vardagslivet.

Kanske blir diskrepansen mellan saga och verklighet för stor.

I Carin Holmbergs över 20 år gamla avhandling ”Det kallas kärlek” intervjuar hon heterosexuella par som anser sig vara jämställda. Det visade sig att det var kvinnorna som stod för att upprätthålla relationen i form av bekräftelse, medan mannen snålade. Det har visat sig vara en röd tråd i heterosexuella relationer: kvinnan står för det emotionella arbetet medan mannen knappt orkar eller kan ägna det någon tid alls.

Risk för smärta

Samtidigt löper kvinnor större risk för olika typer av fysisk smärta än singelkvinnor. Det ska finnas en klassaspekt när det gäller den fysiska smärtan. Att universitetsutbildning fungerar som ett skydd mot att kroppen värker. Det stämmer, men bara för männen.

En del av problemet är att kvinnor även står för majoriteten av det obetalda hemarbetet. Kanske är dessa faktorer en ledtråd till varför kvinnor generellt mår bättre när en relationen tagit slut, medan det motsatta gäller männen.
Varför mår männen då sämre?

Delvis för att ingen sköter om hemmets praktiska göromål, men delvis för att de plötsligt står ensamma, utan en privat terapeut som tar hand om det emotionella arbetet.

Inga initiativ

Män tar inte ens ansvar för att avsluta relationen, utan låter ofta kvinnan ta initiativ till både familjeterapi och sedan skilsmässa.

Samtidigt som detta pågår får vi läsa alldeles för många texter av män som funderar kring sin manlighet och vilka de själva är i en relation, i stället för att fundera på vilka relationer de vill vara med att bygga.

Men är det så att du är kvinna som gör slut med din man eller kille i dag så finns mycket som tyder på att det är rätt beslut.