Mejla

Zina Al-Dewany

Kristdemokraterna gör en Paris Hilton

Sköter sjukvården riktigt dåligt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hälften av er som läser vet inte vem som styr sjukvården. Det är resultatet av en Novus-undersökning som SVT:s Uppdrag granskning beställt. I flera år har sjukvården rankats som den viktigaste frågan. Nu är det snart val, men få vet att besluten om vården fattas i regionerna.

I Sverige har vi 21 regioner, det som kallades landsting tidigare. I nästan alla regioner är det ett borgerligt styre eller ett blocköverskridande. En region har ett vänsterstyre. Vill man styra sjukvården, är det alltså regionerna man ska vinna.

Sjukvårdspartiet

KD kallar sig gärna för Sveriges sjukvårdsparti, och säger sig veta precis hur sjukvården ska styras. Men de sitter redan i flertalet styren på regionnivå, och har redan idag direkt makt över sjukvården. En makt de tydligen inte vill ha.

KD vill nämligen förstatliga sjukvården. Det vill säga ta bort ansvaret från regionerna och låta staten sköta jobbet. Kanske tror de att någon annan än de själva kan göra jobbet bättre?

Utspel och förslag

Det stoppar dock inte deras politiska utspel och förslag. I Region Stockholm har de tillsammans med resten av de borgerliga partierna haft makten i 16 år. I en intervju med Dagens Nyheter får KD:s vårdutvecklingsregionråd berätta vad partiet vill göra: de vill öppna en ny akutmottagning i huvudstaden.

Det vore förstås utmärkt, men de för samtidigt en politik där de vill behålla vårdval, närakuter och nätläkare. Allt som suger ut regionens kassa. Det som blir kvar går till primärvård och sjukhus, men det blir inte mycket över.

Allt åt alla

Allt åt alla sägs vara ett slagord från vänsterhåll. Något som brukar reta upp högern som menar att man faktiskt inte kan få precis allt. Av någon anledning tror högerstyret att sjukvården ska ha råd med allt. Både svindyra nätläkare för den friska medelklassen, och sjukhus som ständigt behöver spara. Men man kan inte lova allt åt alla, för att i budgeten straffa de som är sjukast.

Trots att KD styr i så många regioner, vill de inte ens ha den makten. De vill snarare avskaffa sig själva.

"Om någon ber dig göra något, gör det riktigt dåligt så behöver du aldrig göra det igen".

Citatet kommer från Paris Hilton. Men det för tankarna till hur KD sköter sin sjukvårdspolitik.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.