Jag vill gråta när SD pratar klimat

Är det klimatförnekarna som hungerstenarna varnar för?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Vattnet i den tjeckisk-tyska floden Elbe sjunker, som i så många andra floder och sjöar runt om i Europa den här sommaren. Men här tittar något ovanligt fram ovanför vattenytan. Ett budskap inristat på en av stenarna, daterat så långt bak som år 1616:

"Om du ser mig, gråt"

Det är inte varje dag mänskligheten får ett budskap från människor som vandrat på jorden långt före oss. Men här är det, skrivet i sten.

Enligt tjeckiska forskare är så kallade hungerstenar tänkta att fungera som en varning för dåliga tider som väntar. Skördar som torkar bort, matbrist, höga priser, hunger.

Senast stenen i floden Elbe tittade fram var under torkan 2018. Nu är det alltså dags igen.

Naturen kan gömma många hemligheter för oss. Och ibland bokstavligen skrika ut sitt budskap i versaler.

Men den sjunkande floden Elbe är inte den enda platsen som har avslöjat något som legat gömt i vattnet.

I floden Po i Italien har fiskare hittat en 450 kilo tung och odetonerad bomb från andra världskriget. Där låg den på flodbädden, efter över ett halvt sekel under vatten. I Las Vegas blottar torkan maffians förflutna i trakten. Den konstgjorda sjön Lake Mead, som också är USA:s största vattenreservoar, torkar sakta men säkert bort i det varmare klimatet. På botten har skelett hittats i tunnor, en vanlig dumpningsmetod för maffian.

Naturen kan gömma många hemligheter för oss. Och ibland bokstavligen skrika ut sitt budskap i versaler.

Europa står just nu inför den värsta torkan på 500 år. Halva Europa torkar. I Frankrike väntar brandmännen på regn, vintern eller Gud, för att få bukt på de stora skogsbränderna.

SD bär stolt sin flagga som landets största klimatförnekande parti.

Här hemma har Sverigedemokraterna tagit upp kampen med Moderaterna om att bli borgerlighetens största parti. I Ekots partiledarutfrågning under måndagsmorgonen tydliggör Jimmie Åkesson (SD) vad han anser om Sveriges klimatmål: Svenskarna ägnar sig åt självplågeri, menar han. Dessutom är det fler som dör av kyla i världen än av värme, säger han.

SD bär stolt sin flagga som landets största klimatförnekande parti. Den flaggan kommer att placeras väl synlig i Rosenbad, i händelse av att Ulf Kristersson (M) bildar regering.

Precis som hungerstenarna i Elbe bör vi ta varningen på allvar när SD låter sin klimatförnekelse härja fritt.

Följ ämnen i artikeln