Polisen måste ta nazisthotet på allvar

avSomar Al Naher

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lotte Fernvall
Polisen slarvar många gånger med utredningen och därför kommer nazisterna undan

Rättsapparaten förmår inte att fälla Nordiska motståndsrörelsens aktivister. Polisen slarvar många gånger med utredningen och därför kommer nazisterna undan. Tidningen Expo har gått igenom ett flertal fall och funnit allvarliga brister i polisens arbete.
Terrorgruppen är än så länge liten, men den är växande och består av grovt kriminella och våldsamma personer. Av de 159 mest aktiva nazisterna är varannan dömd för brott, visar Expos granskning.

Äldre man svårt misshandlad

Nazisternas mål är att sätta skräck i det demokratiska samhället. Det aktualiserades i förrgår när socialdemokraten Pierre Esbjörnsson i Skurup meddelade att han slutar som kommunstyrelsens ordförande. Hotet mot honom och hans familj blev för mycket. Natten den 18 september tände någon eld på hans bil utanför hans hus. Esbjörnssons barn låg och sov i bostaden när bilen började brinna. På husfasaden hade gärningsmännen sprejat Nordiska motståndsrörelsen, NMR:s, symbol.

Det här är inte första gången som nazister trakasserar socialdemokraterna i Skurup. I maj i år satte NMR upp klistermärken utanför partiets lokal med texten "folkförrädare" och en bild med en snara.

Alla som kommer i deras väg kan falla offer för deras våld. I mars förra året blev en äldre man svårt misshandlad av NMR-aktivister vid ett köpcentrum i Åkersberga. Trots att det fanns flera vittnen på plats gick förövarna fria.

Utgör ett faktiskt hot

För tre år sedan slogs en uppsalabo ned när han protesterade mot NMR-aktivister som delade ut flygblad. Händelsen filmades, men polisen la ner förundersökningen med motiveringen att det inte gick identifiera förövarna. Det var först när tidningen UNT granskade materialet, och avslöjade nazisternas identiteter, som polisen återupptog utredningen.

Vi har inte råd att låta nazister komma undan på det här sättet. De utgör ett faktiskt hot mot vårt demokratiska samhälle.

ARTIKELN HANDLAR OM