ÅSIKT

Annie Lööf är inte vad Sverige behöver

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Fredrik Reinfeldts allians dog i torsdags. Så är det, även om borgerliga politiker förstås låtsas att allt kommer att vara som vanligt när valrörelsen startar.

Beslutet att avliva Alliansen må ha varit Anna Kinberg Batras, men det var Annie Lööf som vred om kniven. När centerledaren med milda omskrivningar anklagar moderatledaren för omdömeslöshet har det politiska landskapet förändrats.

Annie Lööf har fått välförtjänta hyllningar för sitt klarspråk om Sverigedemokraterna. Somliga talar till och med om ett möjligt blocköverskridande samarbete. Det är ju så Löfven vill ha det, och just socialdemokrater och centerpartister har en historia som går långt tillbaka.

Enigheten tar slut

Men politiska allianser kan inte byggas på det man är emot. Stefan Löfven och Annie Lööf delar oviljan mot att låta Jimmie Åkesson bestämma, och de är överens om att politiskt kaos inte är vad Sverige behöver.

Där tar strängt taget enigheten slut, och Annie Lööf formulerar det själv i Svenska Dagbladet. Centerpartiet är främst motpol till Socialdemokraterna skriver hon och listar några av hjärtefrågorna för dagens centerledning.

Annie Lööf vill riva upp anställningsskyddet, urholka kollektivavtalen, begränsa strejkrätten och tvinga fram särskilt lågavlönade jobb med lagstiftningens hjälp. När andra länder talar om att införa lagstadgade lägstalöner för att skydda anställda vill centerledaren införa ett slags lönetak, i alla fall för de som har sämst betalt.

Rika ska betala mindre

Hon tycker att vi borde införa en ny variant av de hårt kritiserade subventionerna till arbetsgivare som anställer unga. Hon vill tredubbla rut-avdragen och låta de som tjänar mest betala mindre i skatt.

Centerledaren är en svuren fiende till alla begränsningar av välfärdskapitalisternas rätt att göra vinst på de skattepengar som borde gå till undervisning, vård eller omsorg.

“Inga kompromisser” utbrister Lööf som ett stridsrop.

Ett moderat parti som lutar sig mot Sverigedemokraterna kommer att bli mer konservativt och auktoritärt. Ett centerparti som kan ägna sig åt fridans kommer att släppa marknadsfundamentalismen fri.

Sverige behöver varken det ena eller det andra, och även om Alliansen bryter samman får Stefan Löfven nog svårt att hitta någon att samarbeta med.

ARTIKELN HANDLAR OM