Ledare

För alliansen går vinst före barnen

Av: 

Somar Al Naher

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansen levererade inga nyheter utan ville nog mest markera sitt stöd för vinstdrivande skolor.
Alliansen levererade inga nyheter utan ville nog mest markera sitt stöd för vinstdrivande skolor.

LEDARE

Platsen för pressträffen med alliansens partiledare var noga utvald. I går visade de upp sig på den en Internationella Engelska skolan i Uppsala.

Den ingår i landets näst största friskolekoncern med en omsättning på 1,5 miljarder kronor.
Partiledarna levererade egentligen inga nyheter utan ville nog mest markera sitt stöd. Förmodligen är de nervösa. Ilmar Reepalus utredning om begränsade vinster i välfärden har gett debatten nytt bränsle. Förslaget har dessutom stort stöd hos svenska folket.

”Svart på vitt”

Åtta av tio svenskar vill begränsa vinsterna, visar en undersökning som SVT låtit Sifo göra. Till och med Alliansens väljare vill se ett tak för vinstuttagen. 62 procent av de moderata väljarna vill ha begränsningar.

Nuvarande system saknar stöd därför att vi har fått det svart på vitt: marknaden kan inte sköta skolan. Barnen lär sig inte det de ska. Eleverna presterar sämre än på 1990-talet. De senaste 20 åren har undervisningen försämrats och framförallt har klyftorna ökat.

På Engelska skolan är det rätt tydligt. Här går barn som kommer från socioekonomiskt starka hem. Sju av tio elever har föräldrar med eftergymnasial utbildning, jämfört med 53 procent i kommunala skolor och 65 procent i friskolor. Enligt beräkningar som tidningen ETC har gjort.

Segregationen

Den rödgröna majoriteten i Uppsala har nyligen ändrat ersättningssystemet till förskolor och skolor för att bryta segregationen och kompensera för ojämlikheten. Verksamheter där det går många elever med sämre socioekonomiska förutsättningar får lite mer resurser. Medan skolor som Engelska skolan får lite mindre pengar.

Ändå kan skolan fortsätta att göra vinst på skattepengar som borde gå till eleverna. Om Alliansledarna vill försvara skolbolagens vinster har de ett problem.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinster i välfärden

Segregation

Välfärd

Uppsala

Skola & utbildning