Ledare

M låter SD avgöra säkerhetspolitiken

Kristersson bör dumpa plakatpolitiken om Nato nästa gång

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

"Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" konstaterade utrikesminister Ann Linde (S) som inledning på Folk och försvars rikskonferens i går.

Slutsatsen är ett eko från Försvarsberedningen och det är den insikten som har lagt grunden för den pågående militära upprustningen, en av de mest omfattande Sverige har gjort.

Öka med 40 procent

Strax innan årsskiftet beslutade riksdagen i bred politisk enighet att öka försvarsanslagen med 40 procent fram till 2025. Det är tänkt att motsvara 1,5 procent av BNP. Ändå tror få säkerhetspolitiska experter att detta kommer att räcka.

Natoländernas gemensamma mål är att lägga två procent av BNP på försvaret och Ryssland satsar ännu större andel av ekonomin på försvaret.

Men på sikt kan inte Sveriges försvarsutgifter ligga långt under omvärldens. Särskilt inte som Ryssland uppträder allt mer oförutsägbart och aggressivt.

”Ett särintresse”

Även om Ulf Kristersson (M), som också deltog i rikskonferensens inledning försökte markera distans till regeringen är hans eget alternativ minst sagt luddigt i kanten.

Moderaterna har i stora grupper ännu inte återhämtat sin trovärdighet i försvarsfrågor sedan Fredrik Reinfeldt (M) avskaffade värnplikten och kallade försvaret för "ett särintresse bland många andra". 2013 sa dåvarande ÖB att Sveriges försvar skulle klara en vecka.

I grunden är alla riksdagens partier idag, möjligen utom SD, överens om den övergripande säkerhetspolitiska analys som utrikesministern gör: det mörknar i omvärlden och auktoritära krafter är ett hot mot den regelbaserade världsordningen.

Litet land

Sverige är ett litet land och därför är det viktigt att säkerhetspolitiken är blocköverskridande. Detta är också det normala.

Utom i en central fråga: Natomedlemskap.

Bakgrunden till det senaste bråket i frågan är att de borgerliga partierna och SD strax innan jul gick ihop i riksdagen och drev igenom ett uttalande om att Sverige ska ha en så kallad Nato-option.

De skakade därmed lite liv i vad som egentligen är en död fråga. I sak är det plakatpolitik, något Natomedlemskap är inte aktuellt. Utspelet skapar bara osäkerhet i omvärlden om Sveriges linje.

Släpper in SD

Men det verkligt dramatiska ligger inte där utan i att Moderaterna är beredda att låta Jimmie Åkesson styra svensk säkerhetspolitik.

I förra valrörelsen vägrade SD-ledaren välja mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands Vladimir Putin.

"Jag behöver inte välja" sa han.

Men det måste faktiskt Ulf Kristersson göra. När vårt säkerhetspolitiska läge mörknar krävs mer av de demokratiska partierna än så här.

Svensk säkerhet är allas ansvar. Så lämna plakatpolitiken hemma nästa gång.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Högern måste vakna ur drömmen om Nato

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Nato

Säkerhetspolitik

Försvarspolitik

Fredrik Reinfeldt

Jimmie Åkesson