Mejla

Ingvar Persson

Vaccinering är inte som att välja godis

Covid-19 är fortfarande den största risken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: PONTUS ORRE

LEDARE

Nyligen kunde P4 Dalarna berätta om patienter som vägrar ta det vaccin man erbjuds. Vissa gånger har personalen till och med känt sig hotad när människor krävt att få ett annat vaccin.

Från Sahlgrenska sjukhuset rapporterar Göteborgsposten om hur man tvingats slänga doser när människor vägrat ta det vaccin som erbjuds. Där anser man dessutom att problemet blivit värre.

Och i region Stockholm, detta sorgebarn när det kommer till vaccination, tvingas man dagligen slänga hundratals doser därför att människor inte vill ta det vaccin som finns tillgängligt.

Människor vill välja

Oron handlar om vaccinet från Astra Zeneca och situationen i Dalarna, Stockholm och Göteborg är inte unik. Från vaccinationscentraler runt om i landet berättas det om hur människor själva vill välja vad som ska finnas i den spruta de får.

På sätt och vis är det begripligt. Inte nog med att företaget har misslyckats med att leva upp till de kontrakt man tecknat med framför allt EU. När vaccinet väl funnits på plats har risken för allvarliga men mycket sällsynta biverkningar både skapat rubriker och fått myndigheterna att stoppa vaccineringen.

I Danmark och Norge har man bestämt sig för att inte använda vaccinet från Astra Zeneca.

Oron är inte förnuftig

Men att oron går att förstå gör den inte förnuftig. Smittspridningen i Sverige tillhör idag de högsta i världen. Intensivvårdens resurser är pressade till det yttersta, och även om dödstalen har gått ner skördar Covid-19 fortfarande många offer.

Totalt har sjukdomen krävt 13 788 liv Sverige. I fredags, när Folkhälsomyndigheten senast uppdaterade sina siffror, kunde man berätta om 27 nya dödsfall.

Och då har vi ändå inte talat om de ekonomiska konsekvenserna, eller om riskerna för mutationer om viruset får fortsätta att härja.

Vaccineringen har högsta prioritet

Att vaccinationen går så fort det bara är möjligt och att varje dos vaccin som finns tillgänglig används för att skydda någon måste kort sagt ha högsta prioritet just nu. En jämförelse mellan riskerna och fördelarna med de vaccin som finns kan helt enkelt bara falla ut på ett sätt.

I Storbritannien, som ju brukar lyftas fram som ett föredöme, har Astra Zenecas vaccin dessutom utgjort ryggraden i deras kampanj.
Vaccin som används spar liv. Doser som måste kastas betyder att liv riskerar att gå förlorade.

Myndigheter i Sverige och i andra länder har varit öppna med rapporterna om biverkningar. Vi i pressen har fört rapporterna vidare, och det har varit rätt. Förtroende kan inte bygga på att risker förtigs eller bagatelliseras.

Men det gäller inte bara biverkningar. Vi måste alla påminna oss att vi befinner oss mitt i en pandemi som kostar liv, tär på sjukvårdens resurser och begränsar tillvaron för oss alla.

Vi kan faktiskt inte förvänta oss att få välja vilket vaccin vi ska få.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Kina och Ryssland är coronavinnarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vaccin

Covid-19

Coronaviruset

Astra Zeneca

Folkhälsomyndigheten