Annie Lööf är en nyliberal lekledare

Om C backat i söndags hade Löfven suttit kvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Idag backade Annie Lööf från punkten i januariavtalet om marknadshyror.

Nooshi Dadgostar – Annie Lööf 1–0.

Det är mycket glädjande.

Men hade hon kommit på det i söndags istället så skulle Stefan Löfven ha suttit kvar som statsminister och Liberalerna inte haft en förevändning att hoppa av Januariavtalet. Även efter Annie Lööfs besked lovar Liberalerna att stanna hos Kristersson och Åkesson.

Statsbudget

Stefan Löfven bör därmed ha tillräckligt mycket röster för att med mycket liten marginal bli omvald som statsminister. En enstaka röst kan fortfarande avgöra.

Däremot så har Stefan Löfven inte tillräckligt många riksdagsmandat för att få igenom sin budget. Han behövde Liberalerna i Januariavtalet för att samla fler röster än M, KD och SD.

”Historien straffar den som kommer försent” är ett citat som felaktigt brukar tillskrivas Sovjetunionens tidigare ledare Michail Gorbatjov.

Men han skulle ha haft en poäng om han sagt det.

Och en halv vecka är en oändlig tid i politiken.

Illa förberedd

Hur kan regeringen och samarbetspartierna ha varit så illa förberedda efter Nooshi Dadgostars hot?

Denna senfärdighet är fullkomligt obegriplig. Först söndagens konstiga pressträff där Stefan Löfven lade fram ett förslag till förhandlingsordning mellan bostadsmarknadens parter som inte var förankrat med Hyresgästföreningen. Och nu meddar C att hyrespunkten stryks först efter att Liberalerna lämnat Januariavtalet

Man får hoppas att de inte väljer att gå och rösta efter valdagen vid nästa val.

Förhandla med V

Om inte Liberalerna kommer tillbaka, och det är knappast sannolikt, så återstår bara en lösning.

Annie Lööf måste svälja förtreten och bjuda in Vänsterpartiet till förhandlingar. Det är i så fall det enda kvarvarande sättet att skapa en majoritet för regeringens budget.

Och även i det läget blir det tufft, men S, C, MP och V har i varje fall röster så det räcker.

Alla är arga

Men det självspelande pianot fortsätter nu utan att någon verkar ha kontroll över processen. Med Annie Lööf i rollen som nyliberal lekledare.

Vad som helst verkar kunna hända.

Frågan är hur mycket historien kommer att straffa de inblandade. Svenska folket vill ha midsommar och sedan semester, inte politisk oreda mitt i pandemin.

Stefan Löfvens chanser att sitta kvar har förbättrats betydligt sedan innan Annie Lööfs besked. Men regeringskrisen är långt ifrån över bara för det.

Annie Lööf bör lyfta luren till Nooshi Dadgostar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.