Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Carolas diet bör nog döpas till “kroppshets”

Influencers åt bara sex mandlar efter en hel dags hajk

Carola, bara en av flera kändisar, som kroppshetsar.

När sommarvärmen kommer så gör även granskningen av kroppen. Även om man har bra självförtroende och självkänsla kretsar alla samtal runtomkring en om kroppen. Det är ofrånkomligt.

Det är ett minfält och jag kan inte undgå att själv börja reflektera över om kroppen är redo att visas på stränderna.

Löpsedlarna är fulla av tips om att tappa extra kilon. Även Instagram-flödet är fullt.

”PÅ EGNA BEN! - beach -23. Det e’ dags att tar jag mod och sats för mina egna feminina uttryck mer på scen nu.” skriver Carola på Instagram om sin dramatiska viktnedgång.

Vi blir ständigt påminda om att en kvinnas kropp är hennes primära värde.

I Lilla aktuellt säger Loreen att hon under tävlingen undvikit pasta. Carola berättar att hon följer den strängaste av dieter, för att kunna se sig själv i en helkroppsspegel. Influencers åker på svältläger där man bara får äta sex mandlar efter en hajk.

Trots att Bianca Ingrosso själv har gått ut med sin ätstörning bidrar hon. I dokumentären ”Imperiet Bianca” på Discovery+ är det högst närvarande. Kollegorna bekymrar sig över Biancas mående. Ständigt vaksamma på om hon ätit och behållit maten.

Vems ansvar är det när unga exponeras för orealistiska bilder av kroppar som leder till självförakt?

Vilket ansvar har influencers och kändisar när de sprider osunt beteende? Vems ansvar är det när unga exponeras för orealistiska bilder av kroppar som leder till självförakt?

Carolas följare har tröttnat på att ännu en kändis ska marknadsföra bantning. Loreens intervju i Lilla aktuellt fick klippas om. Influencern fick pudla efter att kontot anmälts för att bidra till ätstörningar och självskada.

Profilerna är inte aningslösa. Carolas skriver till och med i inlägget:

”....Har dock förstått på en del kommentarer att detta är ett oerhört känsligt ämne & att jag bör skriva triggervarning på inlägget!...”

Att varna är ett första steg. Frankrike införde regler mot retuscherade bilder år 2017. Alla ändrade bilder ska förses med texten ”redigerad bild”. Likt varningstexten på cigarettpaketen. Vid regelbrott får man böta ungefär 360 000 kr. Norge och Danmark har följt efter. I Sverige har liknande förslag tagits fram men inte röstats om.

För att unga flickor inte ska fastna i ett destruktivt självhat som kan vara en livslängd kanske regleringar vore effektivt.

I Carolas inlägg likställer hon att vara snygg, bekväm och ha energi med att gå ner i vikt.

Fokus borde ligga någon annanstans.

Det jag tog med mig ifrån min tio mil långa vandring på Kungsleden med 15 kilo packning var att kroppen bar mig. Min kropp mäktade med. Den hade visserligen blåmärken och skrapsår efter den veckan, men den höll. Nu när sommaren är på ingång ska jag fortsätta ha det i åtanke.


Här kan du få hjälp

Nedan finner du 1177:s rekommendationer kring ätstörningar.

Rekommendationen är att sök vård så snart som möjligt om du tror att du har en ätstörning. Det viktigt att du får en ordentlig utredning för att få rätt hjälp.

Om du är under 18 år:
Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. På en del mottagningar behöver du remiss från vårdcentralen.

Om du är över 18 år:

  • Boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om du jobbar. Du som är upp till 20–25 år kan också kontakta en ungdomsmottagning.
  • Många regioner har speciella ätstörningsmottagningar. På några mottagningar behöver du få en remiss från elevhälsan eller vårdcentralen, men på flera ställen kan du själv ta kontakt.
  • Det finns även olika föreningar som erbjuder stöd och hjälp via telefon, chatt eller mejl. Du kan också prata med en vän eller någon du litar på.
  • Du kan även kontakta Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, om du har frågor om anorexi, bulimi eller andra ätstörningar. De har lokala föreningar på flera orter och kan hjälpa dig att svara på frågor och hänvisa dig vidare. Du som identifierar dig som tjej och är mellan 10 och 25 år kan också mejla eller chatta med en volontär på Ätstörningszonen.

Källa: 1177