Ingvar Persson

Magdalena Andersson kan inte vänta längre

Politikerna måste ta över från riksbanken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så kom det väntade beskedet från riksbanken. Styrräntan i Sverige ligger nu på noll procent. Ingen ränta alls skulle man kunna säga.

Hur man än ser på saken är det en märklig nyhet. Möjligen betyder den att undantagsperioden med negativa räntor nu är över. Om räntehöjningen sedan är bra eller dålig delar experterna.

Klart är att det i längden inte är rimligt att det ska kosta pengar att till exempel spara till pension. Klart är också att extremt låga räntor är bra för folk som har pengar. När det är billigt att låna stiger priserna på sådant som bostäder och aktier.

Ekonomin bromsar in

Å andra sidan betyder högre räntor en broms på ekonomin. Sverige har kanske inte någon lågkonjunktur, men arbetslösheten stiger och företagens orderböcker har blivit tunnare. Mer avkylning är knappast vad landet skulle behöva just nu.

En sak borde dock stå alldeles klar efter beskedet i går. Politikerna kan inte längre låssas att de lämnat över ansvaret för ekonomin till Stefan Ingves och riksbanken.

Andersson måste ta ansvar

Vill vi se en politik som motverkar konjunktursvängningar, bidrar till jobb och får samhället att utvecklas räcker det inte med penningpolitik och räntor. Då måste finansministern ta ansvar och vara beredd att använda statens budget.

Magdalena Andersson säger själv att hon inte tycker att vi inte längre behöver ett överskottsmål. LO-ekonomerna krävde nyligen bland annat att kommuner och regioner får ett till skott på 90 miljarder kronor de närmaste åren. Alla kan se hur stora behoven av investeringar är i välfärd, infrastruktur och utbildning. Det borde inte vara svårt att komma överens.

Utrymmet finns, behoven också. Och om konjunkturen faktiskt bromsar in är tiden rätt för att äntligen storsatsa på välfärden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.