Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

I coronakrisens spår passar diktatorer på

EU:s svagaste demokrati snart svagare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Viktor Orbán motiverar mer makt till sig själv genom coronakrisen. EU bör agera.
Viktor Orbán motiverar mer makt till sig själv genom coronakrisen. EU bör agera.

LEDARE

I kristider ser de flesta mest oro och skräck. Andra ser möjligheter. Det gör också Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Sedan han tillträdde på posten för ett decennium sedan har han bit för bit monterat ned delar av demokratin och samlat allt mer makt hos sig själv. Universitet har tappat sin frihet, media kontrolleras allt tydligare av staten och domstolarna politiseras. Coronakrisen tycks nu ge Orbán den perfekta ursäkten att slutgiltigt centralisera all makt vid sitt eget kontorsbord.

Orbáns ord blir lag

I veckan ska det ungerska parlamentet rösta om att ge regeringen, och då också premiärministern, makt att styra med dekret. I praktiken innebär det att parlamentet skulle avskaffa sin egen makt. Orbáns ord blir bokstavligen lag.
För att den nya lagen ska röstas igenom krävs att fyra femtedelar av parlamentet röstar för, vilket just nu ser osannolikt ut då oppositionen motsätter sig lagen. Det gör man särskilt på det faktum att lagen saknar ett slutdatum vilket Orbán själv motiverar med att man ju i dessa oroliga coronatider inte kan veta om parlamentet alls kommer kunna samlas i närtid.

Allt förändras

Oppositionens motstånd räcker dock inte. Orbán kan också, enligt The Guardian, vänta en vecka med omröstningen. Då krävs bara två tredjedelar av parlamentets röster, ett stöd som regeringspartiet Fidesz redan samlar.
Coronasmittan kommer förändra allt. Världens ekonomier kommer stöpas om och nya samhällssystem byggas. För Sveriges del bör det landa i högre jämlikhet, starkare välfärd och rigorösa sociala investeringar. Men i EU ser coronan just nu alltså ut att öppna dörren för nya diktaturer. Tyckte inte kommissionen att det var läge att frysa EU-medlen till Orbán tidigare börjar luckan för att rädda den Ungerska demokratin bli minimal. Dags att agera.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

SD har smakat på riktig makt och de älskar det

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fidesz

EU

Viktor Orbán

The Guardian

Politik

Ungern