Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

WHO måste räddas tills Trump avgått

Om EU går in kan vi slippa både Kina och en tokig president

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Världen samlas för att bekämpa coronaviruset. WHO samordnar de globala insatserna. Trots det tänker Trump och USA sluta finansiera arbetet.
Foto: John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Världen samlas för att bekämpa coronaviruset. WHO samordnar de globala insatserna. Trots det tänker Trump och USA sluta finansiera arbetet.

Om man har en galen farbror som gång på gång förstör varenda släktmiddag han är bjuden på är det kanske dags att sluta bjuda honom – även om det alltid är han som tar med sig dessertvinet till kalaset. Så bör världen också betrakta Donald Trump.

Gång på gång håller hans nycker världen som gisslan, och vi förväntas dansa efter hans inrikespolitiska pipa. Precis som nu, när han i ett försök att rikta världens blickar från sin egen katastrofala coronahantering till Världshälsoorganisationen WHO. Trump anklagar WHO för att vara Kinavänligt, korrumperat och gjort misstag som orsakat det globala hälsonödläget. Därför ska USA:s bidrag till WHO strypas. 4 miljarder ska bort, vilket motsvarar ungefär 8 procent av WHO:s budget.

Här hjälper det inte att gråta över att farbror är galen.
 

EU kan gå in med kaffepengar

WHO, som samordnar de globala insatserna mot pandemin, samlar vetenskap samt statistik och inte minst övervakar och ger bistånd i alla andra hälsokriser som pågår vid sidan om coronan, måste stå stabilare än något annat internationellt organ för att vi ska klara krisen. WHO kan heller inte tillåtas bli en politisk bricka i ett internationellt spel mellan stormakter. Där har Trump nu redan kastat handsken, men det vore förödande för världen om Kina nu såg sin chans att stärka sitt eget inflytande över FN-organet.

Kvar står då EU. 4 miljarder är trots allt kaffepengar i både USA:s och EU:s budget. EU:s medlemsländer kan faktiskt gå samman och bidra med de medel WHO behöver för att fortsätta sitt arbete för den globala hälsan. Det skulle dessutom vara något av ett plåster på EU:s hittills knapphändiga och yrvakna insatser mot smittan på hemmaplan.

Så slutar vi helt enkelt bjuda farbrorn tills han ersatts av en mindre galen president.

Av: Lotta Ilona Häyrynen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.