Mejla

Pernilla Ericson

Swedbank checkar av De sju dödssynderna

Lars Idermark – krishantering från helvetet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lars Idermark.
Foto: Lotte Fernvall
Lars Idermark.

LEDARE

Som förväntat slutade inte saneringen av den enorma skandalen för Swedbank med att vd:n Birgitte Bonnesen får sparken. Nu meddelas att ordförande Lars Idermark lämnar sin post, och att Swedbank kommer att hålla en extrastämma.

Det är ett besked som borde ha kommit redan inför bolagsstämman.
Det har gått en månad sedan SVT:s första avslöjande om misstänkt penningtvätt i Baltikum, sedan dess har bara mer radats upp. Banken har mörkat rapporter, försvårat utredning, förnekat riskkonton, återkommande hävdat att man inte gjort fel.

Dravel om självsanerande marknad

Kanske kan vi nu en gång för alla lämna det naiva dravlet om att marknaden är självsanerande. Som om inte jakten på vinst alltid kommer att vara överordnad. Vi har sett det igen och igen. Inom vården och äldrevården, inom bankväsendet, inom skolan. Marken har knappt slutat skaka sedan den övervärderade och överbelånade bostadsmarknad föll ihop som ett korthus i USA 2007 och världen drabbades av finanskris. Att myndigheter behöver bättre verktyg och resurser för att kunna skydda medborgarna är uppenbart.

Girighet och lättja

Skandalen inom Swedbank för tankarna till De sju dödssynderna. Ett par av dem går att checka av direkt. Girigheten har fått styra, och man har blundat inför varningssignaler som ”Uppdrag Granskning” fann efter bara några månaders noggrann genomgång. Lättjan inför riskerna är uppenbar. Därtill högmodet att tro att ordföranden och styrelsen bara ska kunna fortsätta, efter att banken har hanterat krisen så exceptionellt klantigt. Att man i det läget bet sig fast i bordskanten är krishantering från helvetet. Nu står vi här, med en extrastämma.
Det här handlar trots allt om en bank som spelat en avgörande roll i samhällets uppbyggnad. Förtroendet hos kunderna och allmänheten måste finnas där. För att det ska kunna byggas på nytt, krävs en nystart.

Verkställande direktören Birgitte Bonnesens avsked var en början. Lars Idermark en fortsättning. Fler namn lär följa.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.