ÅSIKT

EU ger oss chansen att gilla internet igen

Nätjättarna borde betala för innehållet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Internet är inte kul längre. De sajter som skulle hjälpa oss hålla kontakten med gamla kompisar, gör i dag demokratiska val till äventyr.

Under presidentvalet i USA 2016 stiftade vi bekantskap med falska nyheter för första gången. Eftersom internetjättarna tjänar pengar när innehåll engagerar och delas, får upprörande och kontroversiellt material förtur av algoritmerna.

Detta utnyttjades inför britternas folkomröstning om Brexit 2016. Kampanjen för att gå ur EU använde sig av Facebook för att samla in privat data om väljare och rikta annonser mot dem. Falska vallöften och populistiska hårdvinklingar fick ordentlig fart.

Facebook bidrog till folkmord

Och så folkmordet i Burma. Hösten 2017 eskalerade våldet mot rohingyer. I efterhand har FN anklagat Facebook för att ha bidragit till folkmordet, eftersom våldsuppmaningar spreds fritt via plattformen.

Hittills har politiska reaktioner kommit när skadan redan är skedd. Facebooks VD fick be den amerikanska senaten om ursäkt och böta några miljoner. Brexitkampanjen fick också böter. FN uttalade sig om folkmordet.

EU:s upphovsrättsdirektiv är det första proaktiva som görs för att tygla internetjättarna. Det är också den första åtgärden som, enligt kritiker, hotar de stora plattformarna.

Tanken med den nya lagstiftningen är att de som skapar innehåll på nätet – journalister, tecknare, fotografer, musiker, skådespelare – ska få rätt till en del av vinsten sajter som Google och Facebook gör när innehållet sprids. Stora plattformar som till exempel Youtube kommer behöva analysera det som läggs upp och plocka ner upphovsrättsskyddat material som sprids utan lov.

Nätjättarna borde betala

Om dessa nya regler leder till censurfilter avgörs av nätjättarnas villighet att betala för materialet som sprids på deras sajter. Plattformarna kan teckna avtal med innehållsskapare precis som tidningar gör i dag. Med tanke på att innehållet är det som gör plattformarna, och i förlängningen bidrar till annonsintäkterna, borde det inte vara ett orimligt krav.

Europaparlamentet röstade igenom det nya upphovsrättsdirektivet häromveckan. Nu måste det godkännas av medlemsländernas regeringar. Det verkar som att EU-nämnden i riksdagen i dag tänker tvinga den svenska regeringen att rösta nej. Det lär inte göra någon skillnad. Länderna behöver inte vara eniga för att direktivet ska bli lag.

Går den nya upphovsrätten igenom, märker vi i bästa fall inte särskilt stor skillnad. Konstnärer får det bättre och lokaljournalistiken överlever ännu en dag. I värsta fall vägrar jätteplattformarna teckna schyssta avtal och börjar censurera användarna. Det skulle inte vara någon katastrof det heller.

Då får vi skapa ett nytt, bättre internet.

avSusanna Kierkegaard

ARTIKELN HANDLAR OM

Internet

EU

Facebook