Sam Assadi

Greta Thunberg har rätt att vara förbannad

Vi måste satsa allt för att rädda klimatet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg har rutit ifrån om klimatfrågan till EU-kommissionen.
Greta Thunberg har rutit ifrån om klimatfrågan till EU-kommissionen.

”Noll-utsläpp till 2050 innebär att EU kapitulerar. Det betyder att ge upp. Vi behöver inte bara mål för 2030 eller 2050. Vi behöver mål för 2020 och varje efterföljande månad och år framöver”, skriver Greta Thunberg och 34 unga klimataktivister i ett brev till EU-kommissionen.
Brevet skickades igår efter att nyhetsbyrån Reuters avslöjat att huvudmålet i EU:s nya klimatlag – som också kallas ”Green New Deal” - är att Europa ska bli klimatneutralt till 2050. Men förslaget saknar mål, planer och bindande regler fram till 2030.

Australien brinner

När Australien brinner och isarna smälter – då vill EU vänta i 10 år innan man gör slag i saken.
Gretas vrede är alltså motiverad. Klimatgrupper och aktivister talar om ett förlorat årtionde. Detta är en fortsättning på EU:s decennielånga ökenvandring i klimatfrågan.
Fordonsföretaget Chryslers tidigare VD Lee Iaccoca sa:

”Vi måste stanna upp och fråga oss: Hur mycket ren luft behöver vi egentligen? ”

Vårt sätt att leva förändras snabbt. Enligt FN:s klimatpanel är situationen akut. Haven blir varmare. Viktiga ekosystem i haven rubbas. Mängden marina organismer minskar kraftigt. Isarna smälter fortare i Antarktis. Naturkatastroferna kommer dugga tätt.

Vill bevara systemen – inte klimatet

Alla länder förutom Polen har nu accepterat nollvisionen till 2050. Men flera medlemsländer tycker att bindande mål till 2030 är orealistiskt.
Makthavare som nu står i givakt pratar om att bevara system, men inte klimatet. Det blir särskilt tydligt när man lyssnar till forskningen. Enligt FN:s klimatpanel måste världen halvera sina utsläpp innan 2030 om vi ska ha en 50 procentig chans att hålla uppvärmningen under 1,5 grader.

Varför drunknar dessa rapporter i politiska plattityder? Särskilt när forskarna så tydligt ordinerat vad EU:s makthavare behöver göra.

”Tills du tar detta på allvar, kommer vi att stanna kvar här på gatorna. Tills du tar detta på allvar, kommer vi upprepa vetenskapen”, skriver Greta Thunberg i brevet till EU-kommissionen.

Vi måste satsa allt

Greta och miljontals unga demonstrerar nu för rätten till sin egen framtid. EU väljer istället att sticka huvudet i sanden och strunta i de kommande tio åren.

EU:s politiker måste börja driva båten framåt. Europa behöver inga fler förslag som förändrar på marginalen. Nu behövs en grön giv.

Vi måste satsa allt för att omvandla samhället. Det behövs stora gröna investeringspaket - som ställer om samhället, fixar infrastrukturen och ökar forskningstakten.

Politiker som tror att likgiltigheten fortfarande är ett alternativ dansar ensamma i mörkret - när världen brinner upp.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.