Ingvar Persson

Upprepade rattfyllor ska straffas hårdare

Tragedin i Orsa pekar på systemfel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Körkortet drog myndigheterna in redan för 15 år sedan, för rattfylleri. I november förra året dödades en 14-årig flicka i en trafikolycka utanför Orsa i Dalarna. Föraren som var påverkad av både alkohol och narkotika smet från platsen.

SVT Dalarna har gått igenom mannens straffregister och resultatet är skrämmande. Från 1999 är han dömd för rattfylleri 14 gånger. I något fall till och med för grovt rattfylleri.

Han är dessutom dömd för olovlig körning, alltså att köra bil utan körkort, tolv gånger. Vid sju tillfällen har han dömts för att köra med bilar som är avställda eller oskattade och vid ett tillfälle innan dödsolyckan i november har han smitit från en olycksplats.

En väntande katastrof

Vi kan sluta där, även om SVT Dalarnas genomgång också innehåller domar för narkotikabrott, misshandel och skadegörelse. Mannens straffregister är bilden av en katastrof som bara väntade på att inträffa.

Allt som allt har mannen dömts till fängelse vid två tillfällen, sammanlagt omkring ett år.

Orsa är inget stort samhälle. Den notoriske rattfylleristen måste ha varit känd och människor måste ha anat vad som skulle kunna hända. Ändå har samhället stått helt handfallet.

Inte för att det har saknats poliser, för att kontrollerna har varit för få eller för att domstolarna varit för flata. Mannen i Orsa har åkt fast alldeles tillräckligt många gånger. Samhällets handfallenhet handlar om att det saknas regler för att hantera hänsynslösa återfallsförbrytare.

Samhället måste reagera

I SVT Dalarna kallar den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem det en "låt gå-mentalitet". Han efterlyser en mycket kraftigare reaktion från samhällets sida.

Bakom mannen i Orsas framfart finns säkert ett missbruk som behöver behandlas. Men det är inte rimligt att en och samma person ska kunna dömas gång på gång för brott som rattfylleri eller olovlig körning utan att åtgärderna och straffen skärps. En person som kört full flera gånger borde hållas borta från gatorna under lång tid. Och han borde stoppas så snart han tittar åt en bil när han väl är utsläppt.

Dödsolyckan förra året var en förfärlig tragedi och ett misslyckande för samhället. Men SVT Dalarnas rapportering visar att den dessutom var ett uttryck för ett systemfel som måste rättas till.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN