Ingvar Persson

Råttor lämnar det moderata skeppet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att den moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow byter parti är uppriktigt sagt ingen stor nyhet. Det är sådant som händer, inte ofta men då och då. Och innan gårdagens presskonferens kände nog bara den närmaste kretsen till Reslows politiska gärning.

Sannolikt har han alltid haft ungefär samma åsikter som Åkesson. Det är inte ovanligt bland skånska moderater.

Sverigedemokraternas riksdagsgrupp får nu ytterligare en medlem. Reslow - som efter en massa bråk avgått som ordförande för Moderaterna i Malmö - får äntligen sina femton minuter i rampljuset.

Betyder inte ett skvatt

Men avhoppet kommer inte att betyda ett skvatt för vilka beslut riksdagen fattar, eller för hur Sverige styrs.

I grunden handlade Åkessons presskonferens i går inte om Sverigedemokraterna, eller om riksdagen. Den handlade om Anna Kinberg Batra och hennes parti.

Patrick Reslow har suttit i riksdagen sedan 2010. Han har stöttat alliansregeringen. Han stod bakom Reinfeldt under “öppna era hjärtan”-epoken, och han kunde tydligen leva med Decemberöverenskommelsen tills Kristdemokraterna bröt den.

Nu - när Kinberg Batra öppnat för att göra Åkesson till en del av regeringsunderlaget - blir han Sverigedemokrat. Det är svårt att bortse från känslan att Reslow helt enkelt tittat på opinionssiffrorna och funderat på var hans chanser att få fortsätta den ganska privilegierade tillvaron på riksdagens bakre bänkrad är störst.

Reslow inte ensam

En råtta som lämnar det sjunkande skeppet.

Reslow är säkert inte är ensam. Opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar att väljarna inte begriper vad Kinberg Batra sysslar med. Partiledardebatten i söndags påminde om att hennes partiledarkollegor i oppositionen inte heller förstår, och nu kan vi se att inte ens hennes partikamrater i riksdagen fattar den moderata partiledningens strategi.

Andra, som den ständigt missnöjde Finn Bengtsson, kanske inte byter parti. Men gnäller gör de alldeles säkert.

Jimmie Åkesson och hans parti tänker göra allt de kan för att dra nytta av haveriet inom borgerligheten i allmänhet och Moderaterna i synnerhet. Det är ingen riktig nyhet, men det var precis det Åkessons presskonferens i går handlade om.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.