Jimmie Åkesson – dit vinden blåser

Ren populism från SD om pandemin i partledardebatten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

– Det är extremt många positiva fall, den senaste veckan ökade det med 55 procent, sa smittskyddsläkare Eva Melander för en stund sedan på Region Skånes pressträff om pandemin.

I dagarna gick Danderyds sjukhus upp i stabsläge. Aftonbladet kunde rapportera 43 timmars väntetid på akuten.

Själv försökte jag några gånger förra veckan ringa till 1177 utan att en enda gång ens komma fram till deras telefonkö. Den var stängd.

Sjukvården är redan överbelastad.

Att just nu kräva skrotade coronarestriktioner, när den nya virusmutationen Omikron sprids explosionsartat, kan tyckas en smula eljest. Men i dagens partiledardebatt låg vinkningar och blinkningar om detta ständigt på lur.

De vi kallade ”vårdens hjältar” kan bara se på när parti efter parti tycks flirta med tanken på att de nu ska få betydligt mer att göra.

Jimmie Åkesson måste exempelvis ha slagit svenskt rekord i lappkast idag.

– Det är en massaker. Tusentals människor har fått dö i förtid till följd av, hävdar jag, att man gjorde allvarliga missbedömningar initialt kring kraften i det här viruset. Man lät det spridas, sa han i Aftonbladet i juni i fjol.

– Det som har saknats är försiktighetsprincipen. Man har inte utgått ifrån en sådan, och lät förstå att han ville se tidigare, fler, större, hårdare med mera restriktioner.

Idag ville han istället KU-anmäla statsminister Magdalena Andersson för de restriktioner som nu har införts. Anmälan var visserligen lite inlindad i formalistiskt mummel om vad regeringen får och inte får göra. Men det är fernissa.

Jimmie Åkesson vill nu istället flirta med den opinion som tycker fotbollsmatcher, teatrar och sena kvällar på krogen är viktigare än läget på IVA. Och på sociala medier fattar alla.

Inte för att restriktioner och coronaåtgärder är okomplicerade.

Aftonbladets ledarsida var som enda större ledarsida faktiskt mot den första pandemilag som lades fram, eftersom den stärkte regeringens makt för mycket.

Jag har själv stått i Agenda och försvarat vårdpersonalens rätt att slippa tvångsvaccinering med just argument om gränser för statens, och arbetsgivarnas makt.

Aftonbladets ledarsida är för Sveriges frihetliga linje och vi var för den även i en tid när gamarna cirklade med krav på allt hårdare restriktioner, skolstängningar med mera.

Därför känns det konstigt att lyssna på debatten. Det är som att samma personer som för lite knappt två år sedan krävde hårdare restriktioner idag kräver färre - trots att smittspridningen går bärsärk.

Själv tror jag på samma sak som jag alltid gjort.

Att vi måste inse att vi är i en kris, definitionsmässigt en situation som vi inte kontrollerar och där vi måste anpassa oss till krafter vi inte fullt ut kan styra.

Men också att Sverige, vår regering och våra myndigheter måste ha en rimlig verktygslåda för att vidta rätt åtgärder vid rätt tidpunkt.

Jag tycker Jimmie Åkesson är populist och att regeringen ska strunta i honom. Det tyckte jag när han, utan större kunskap, krävde hårdare restriktioner - och det tycker jag idag när han väljer att flirta med andra opinioner.

Sverigedemokraterna - Whichever Way the Wind Blows.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.