Mejla

Zina Al-Dewany

Skolan där flickors ”heder” är viktigare än studierna

Magen får synas men inte naveln

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan.
Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan.

Aftonbladet har tidigare kunnat avslöja hur Internationella engelska skolan i Täby har strikta klädkoder, riktade främst mot flickor. Nu har Skolinspektionen gjort en granskning som visar en mörkare bild av skolan.

En elev blev ledd genom hela skolan för att försöka hitta en tröja. Anledningen? Banden på linnet var för smala. Andra har berättat att kjollängden mäts, om den anses för kort lånar tvingas barnen låna kläder på rektorsexpeditionen för att skyla sig.

Skolinspektionens tillsyn visar hur elever så unga som tio år kallas till stora samlingar. Under dessa visas bilder på en storbildsskärm med olämpliga kläder och ett kryss över. Personal och elever ska ha känt sig illa till mods efteråt. Inte konstigt.

Hemliga ägare

Efter det första avslöjandet tyckte en del att IES ändå skulle försvaras. Är det så fel med klädkod, undrade främst borgerliga skribenter. Undrar hur de hade reagerat om skolan hade haft en annan, religiös inriktning?

Trots dessa avslöjanden så är ändå inte klädkoderna IES största problem. Friskolejätten har fått skarp kritik genom åren. Senast för att svenska myndigheter inte ens har koll på ägarna av skolan, det enda som kommit fram är att de inte sitter i Sverige. Utan att veta vilka ägarna är, så är det omöjligt att göra en prövning kring om de är lämpliga eller inte.

Ingen humor

Paret som grundat skolan, Barbara och Hans Bergström, slår som vanligt undan kritiken. Ingen humor har de heller. Det framkom när SVT:s humorprogram Svenska Nyheter gjorde ett inslag om skolan och hur den lett till att paret kan bada i pengar. Då anmälde paret programmet till granskningsnämnden.

Men medan deras ribba för vad de upplever är kränkningar är låg, fortsätter deras skolor tvinga barn att skyla sig, skämmas för sin klädsel och ha en extra garderob hemma, som ett av barnen vittnade om i Skolinspektionens rapport.

Samtidigt är det just friskolor som skapar miljardvinster och grundare och ägare, allt tas från våra skattepengar. Under tiden slår de ut kommunala skolor som får färre resurser att göra sitt allt tuffare jobb på.

Skola i kris

I dag är svenska skolan i kris, och en stor anledning är just hur vinsterna får gå före elevers bästa. Vem pengarna går till vet vi oftast inte, vi vet bara att det handlar om många välfärdsmiljarder.

När regeringen försökte få igenom en ändring av skolpengen i våras, röstade en majoritet av riksdagen ner detta.

Under tiden verkar skolorna få göra lite som de vill, även om det handlar om sexualisera barn så unga som tio år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.