Mejla

Ingvar Persson

Äntligen granskas sjukhusskandalen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den här veckan tillsätter finansminister Magdalena Andersson och sjukvårdsminister Annika Strandhäll en utredning av affärerna kring bygget av Stockholms nya storsjukhus, Nya Karolinska i Solna.

Det har suttit långt inne. I Sverige är sjukvården en fråga för landstingen. De moderata politikerna i Stockholms läns landsting har tagit de beslut som fört till de senaste årens avslöjanden, och det är samma politiker som vägrat att tillåta en effektiv oberoende granskning av skandalen.

I princip borde de helt enkelt få svara inför sina egna väljare i Stockholms län. Att låta regeringsmakten klampa in i landstingets affärer kan tolkas som en utmaning av det kommunala självstyret.

Nationell skandal

Men det finns åtminstone tre skäl att behandla bygget av Nya Karolinska som en nationell skandal.

För det första handlar det om skalan. Dagsnoteringen pekar på att Nya Karolinska kommer att kosta 61 miljarder kronor. Det är ofattbart mycket pengar. Sjukhusbygget i Stockholm är sannolikt världens dyraste.

För det andra handlar det verkligen om politik. Orsaken till att alla har förlorat greppet om sjukhusbygget tycks vara finansieringsmetoden. Nya Karolinska betalas med en så kallad OPS-lösning, privata investeringar som ska återbetalas av samhället.

I framför allt den moderata teorin ska det vara effektivt. I verkligheten har det inneburit skenande kostnader, märkliga affärsförbindelser och skyhöga konsultarvoden. Och, viktigast av allt, ett sjukhus som inte tycks fungera.

Kommande tokigheter

Det är inte rimligt att ett fullskaleexperiment av det här slaget ska få haverera utan att vi drar slutsatser för att förhindra kommande tokigheter.
Framför all handlar skandalen om de sjuka. Nya Karolinska är inte bara dyrt.

Det är dessutom fullt av fel och för litet. Flytten har skapat kaos i Stockholms redan hårt ansatta vårdsystem.

Det är inte bara ett Stockholmsproblem. Den högspecialiserade vården finns för hela Sverige, och kaoset på huvudstadens sjukhus gör att patienter måste tas om hand i andra landsting.

Landstingspolitikerna i Stockholm har haft gott om tid på sig att klara ut det som går att klara ut när det gäller Nya Karolinska, utan att lyckas. Det är bra att regeringen nu försöker bringa klarhet i alla turer.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.