Sommarplågor

Mygg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I?sjön Huddungen vid Österfärnebo hittades 2?000 mygglarver per liter vatten. I en myggfälla i närheten fångades 47?000 myggor.

I Österfärnebo är myggen mer än en sommarplåga. De förstör invånarnas liv. Barnen kan inte vara ute och leka. En utekväll vid grillen är helt otänkbar.

Ändå har myndigheterna tvekat inför en fullskalig bekämpning av myggen. ­Om­rådena kring Österfärnebo är ­naturskyddade och där får man inte bespruta hur som helst. Kemikalie­inspektionen gav till slut dispens för någon vecka sedan.

Österfärneboborna kan ­bara hoppas på ett torrt och soligt slut på sommaren. Det är klimatförändringen och det eviga ­regnandet som skapar de ­perfekta myggkläcknings­platserna.

Vattenskotrar

De kommer i flock. Dånar fram över fjärden och skrämmer sjöfågel och badande barn på flykten. De är unga, de är män och de kör vattenskoter.

De ska köra i farleden, men kör gärna vid sidan av, struntar i alla sjöregler för en uppvisning inne i hamnbassängen.

Sverige begränsade trafiken redan 1994, men efter EU-inträdet blev läget mer komplicerat. Ingen har vågat ­ingripa mot buskörningarna på grund av den rättsliga osäkerheten. Efter flera år av ­laglöshet har EG-domstolen äntligen agerat. Sverige kan tillämpa den lag som begränsar vattenskotrarnas framfart. Redan i nästa vecka kan den första domen mot svenska skoterförare falla i Luleå tingsrätt.

Berlusconi

Berlusconi flirtar med minderåriga. Berlusconi har nakenfester i sin lyxvilla på Sardinien. Och så det ­senaste: Berlusconi misstänks ha haft sexorgier i sitt hem. I en förundersökning om koppleri säger flera prostituerade att de har haft sex med honom.

Italiens sexistiske premiärminister har blivit ett skämt. Problemet är bara att hans makt – och hans politik – är på ­allvar. ­Berlusconis reaktionära högerregering ­driver främlingsfientlig politik. Hetsen mot romer är bara ett exempel.

Dessutom kontrollerar Berlusconi de allra flesta av Italiens medier. Där ­säger han ”De bör betrakta situationen som en helg på en camping” åt hemlösa efter jordskalvet som dödade hundratals.

Kung Reinfeldt

Nu är Sverige ordförande i EU så nu ska alla vara snälla mot regeringen, ­tycker regeringen. Fredrik Reinfeldt lever sig in i rollen som statsman med en sådan förtjusning att han verkar se sig mer som kung än politiker.

Kung Reinfeldt glömmer en sak. EU har inte en spansk, en fransk, en italiensk och en polsk åsikt. EU har ett höger och ett vänster. En blå, en röd, en grön – och tyvärr även en brun – flank.

EU är ett politiskt projekt. Om inte det får märkas blir EU poänglöst. Unionen finns till för att förändra samhället, inte för att statsministrar ska få vifta med flaggor.

Svininfluensan

S?ommaren 2009 är hypokondrikernas högtid. Minsta hosta eller feber blir till allvarlig svininfluensa. Det stora samtalsämnet är hur man bäst skyddar sig:

Tvätta händerna och ta inte i hand!

Många tjänar pengar på människornas rädsla för den nya influensan. Läkemedelsbolagen som tillverkar dyrbart ­massvaccin. Medierna som trycker larmrapport efter larmrapport.

Visst måste människors rädsla respek­teras. Sverige har haft sitt första allvarliga fall av svininfluensa. I Storbritannien har ­antalet smittade fördubblats på en vecka till 100?000 personer. Apoteken säljer Tamiflu på löpande band.

Stoppa svininfluensan. Profitera inte på den.