ÅSIKT

Tryggheten slås sönder

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Över ruinerna svävar supergeneraldirektören Bermudez-Svankvist”

Foto: WARNER BROS, LARS HEDELIN
Aftonbladet har i en serie reportage skrivit om hur krisen slår mot Sverige och vad Arbetsförmedlingens supergeneraldirektör Angeles Bermudez-Svankvist gör för de arbetslösa.

28 NOVEMBER 2009. Jobbpolitiken

Arbetsförmedlingens chef, Angeles Bermudez-Svankvist, måste tillhöra landets mest upptagna kvinnor. Det är ingen hejd på det förtroende regeringen visar hennes myndighet.

”Driven, effektiv och värderingsbaserad”, utropade arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin för ett och ett halvt år sedan när hon presenterades. En generaldirektörernas superhjälte.Bermu

Vid sidan av massarbetslöshet – regeringskansliet räknar fortfarande med 10,7 procents arbetslöshet nästa år – ska Bermudez-Svarnkvist fixa det mesta som gått fel i landet.

Jobbcoach liten tröst

Som integrationen. I onsdags presenterade regeringen planerna på att låta Arbetsförmedlingen ta över ansvaret för nyanlända flyktingar från kommunerna. Integrationsminister Nyamko Sabuni vill jämna vägen in på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen ska dessutom få bukt med ohälsan. I rasande takt har socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson drivit igenom att 50?000 människor ska kastas ut från sjukförsäkringen under nästa år. Reglerna presenterades i september, regeringsbeslutet kom i oktober och i mitten av december ska riksdagen fatta beslut. Nyordningen gäller från nyår.

Framför allt handlar Bermudez-Svan-kvists uppdrag om vardagen för hundratusentals svenskar, de som betalar det högsta priset för den ekonomiska krisen.

Den arbetslösa erbjuds en jobbcoach. Vad det kan betyda avslöjades av Aftonbladet i ett av höstens mest uppmärksammade reportage. Nu görs upphandlingen om, men grundproblemet finns kvar.

Utan jobb att söka är en coach till liten hjälp. Också invandrarna ska nu tilldelas en coach. Samtidigt avslöjar Sveriges kommuner och landsting att Arbetsförmedlingen hittills misslyckas med att hjälpa nyanlända.

Av tio nyanlända invandrare som skrev in sig på Arbetsförmedlingen under 2008 var det bara två som fått någon hjälp.

En absurd rundgång

De utförsäkrade ska nog inte coachas. Däremot ska de genomgå en tre månader lång introduktion som, om inte orsaken till sjukskrivningen eller sjukersättningen mirakulöst försvinner, åter kvalificerar till ersättning från Försäkringskassan. Det låter som en absurd rundgång.

I går rapporterade Dagens Eko om ännu en konsekvens av systemet. Den som är deltidssjukskriven tvingas ta ledigt från jobbet för att delta i Arbetsförmedlingens program. Annars dras ersättningen in.

Tjänstledighet för att vara sjuk – eller kanske arbetslös – med andra ord.

Så kan det inte vara tänkt.

Den så kallade jobbpolitiken håller bit för bit på att slå sönder trygghetssystemen. Och över ruinerna svävar supergeneral-direktören Bermudez-Svankvist.

IP