Ledare

Vägra spela Reinfeldts spel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Konflikträdd Statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med K-G Bergström i en tv-studio. Inga oppositions- politiker så långt ögat kan nå. Så har det sett ut sedan valet 2006. Regeringens ministrar har vägrat att debattera.
Konflikträdd Statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med K-G Bergström i en tv-studio. Inga oppositions- politiker så långt ögat kan nå. Så har det sett ut sedan valet 2006. Regeringens ministrar har vägrat att debattera.

LEDARE

29 december 2009. Den politiska debatten

Sedan valet 2006 har regeringens ministrar ofta vägrat debattera med oppositionen. Borg, Reinfeldt, Ask och de andra har ställt det som krav för att de själva ska medverka i radio och tv. Inga debatter eller studiosamtal med Sahlin, Östros, Bodström eller någon av de andra företrädarna för den röd-gröna alliansen.

Och massmedierna har gått med på kraven.

Missgynnar demokratin

Därmed har landets journalister spelat med i ett spel som missgynnar demokratin och kväver det politiska samtalet.

Enligt ett dokument som tagits fram av Socialdemokraterna har regeringen dragit sig ur minst 50 debatter sedan den borgerliga alliansen vann valet. Vid femtio tillfällen har landets ministrar alltså krävt att få tala utan att bli emotsagda av sina politiska motståndare. Det är knappast värdigt. Det är knappast statsmannamässigt. Och det är knappast förenligt med demokratins grundvärden.

Men det är effektivt. I ett medialiserat samhällsklimat tjänar en politiker på att stå ensam i tv-studion. Det blir mer tid i etern på det viset. Journalisterna kan

visserligen ställa kritiska frågor, men de kan aldrig ikläda sig rollen av politisk opposition.

Oppositionen för dålig

I gårdagens Expressen förklarade Reinfeldt på samma förment upphöjda vis att skälet till debattbojkotten är att oppositionen är för dålig. Sahlin ”vill möta mig för att gnälla”, sade han. ”Men hon har inga planer, de röd-gröna hänvisar till senare tillfällen då vi får se vad som kommer.”

Statsministern har naturligtvis rätt att recensera oppositionen, men anser han verkligen att han har rätten att avgöra vilka argument som är värdiga att brytas mot hans egna? I så fall en förvånansvärt auktoritär hållning.

Måste säga ifrån

Detta har pågått i över tre år, och med nio månader kvar till valet verkar det som om regeringen till slut insett att de måste bryta mot sina principer. Flera debatter är inplanerade den närmaste tiden.

Nu måste även landets journalister säga ifrån. Det är inte acceptabelt att en minister tillåts diktera villkoren för sina egna medieframträdanden. Vem eller vilka som ska möta statsministern eller någon av de andra regeringsföre-trädarna i en tv-studio måste avgöras av en journalistisk bedömning. Vägrar

ministrarna får de helt enkelt finna sig i att de inte längre blir inbjudna till studiosamtal och intervjuer.

Medierna måste sluta spela med i Reinfeldts spel.

JB

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!