Mejla

Irene Wennemo

Malmström måste skapa förtroende

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under torsdagen presenterades Sveriges nominering till den nya EU-kommis­sionen. Folkpartisten Cecilia Malmström bör enligt regeringen få sitta kvar. Fredrik Reinfeldt verkar emellertid inte ha ­någon idé om vad hon ska göra där.

Processen fram till nomineringen har ­präglats av viss förvirring.

Socialdemokraterna har i EU-nämnden krävt att Sverige ska driva frågan om en mer jämställd kommission. Detta avvisade Fredrik Reinfeldt bryskt samtidigt som hans EU-minister, ­Birgitta Ohlsson, krävde samma sak som S.

Mer än könet talar för Malmström

I onsdags hävdade EU-ministern – som ­sannolikt blir nästa folkpartiledare om Malmström stannar i Bryssel – att nomineringarna var en feministisk katastrof. Bara en ­kvinna var då nominerad.

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) har däremot hävdat att kvinnor inte ska kvoteras in utan att det är kompetens som är viktigast.

Det är emellertid mycket mer än ­könet som talar för Cecilia Malmström. Hon har klarat det tuffa jobbet med migrationsfrågorna. Med tanke på hennes erfarenhet bör hon kunna få en ännu tyngre post i den nya kommissionen.

Viktigt att bygga en god relation

När Margot Wallström blev nominerad till sin andra period som kommissionär hade Göran Persson redan fått ett löfte om att hon skulle bli vice ordförande. Fredrik Reinfeldt verkar inte ha lyckats lika bra med förhandlingarna.

Frågan om vilken post hon får kan vara ännu viktigare än själva personfrågan. Det bästa­

­vore en inom sysselsättnings- eller arbetslivsområdet. På detta område är det viktigt med kunskap om den nordiska kollektivavtalade arbetsmarknadsmodellen som tidigare EU-kommissioner knappast förstått sig på.

Det är också viktigt att Malmström bygger upp en god relation även till en kommande regering och tydligt visar att hon är en representant för hela Sverige i de kommande kommissions­förhören.

Det kommer vara avgörande för ett bra samarbete mellan Sverige och EU-kommissionen under de kommande åren.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN