Mejla

Daniel Swedin

SS-mysandet inte värdigt en talman

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraten Björn Söder är andra vice talman i Sveriges riksdag.
Sverigedemokraten Björn Söder är andra vice talman i Sveriges riksdag.

– Vi har precis haft en kvinna under förra mandatperioden.

Så motiverade i dag Stefan Löfven (S) att hans parti i dag bestämde sig för att nominera Urban Ahlin till talman i riksdagen.

Eftersom socialdemokraten Susanne Eberstein under de gångna fyra åren varit riksdagens vice talman var det alltså dags för en socialdemokratisk man att få leda riksdagens arbete.

Ahlin kommer inte behöva känna sig ensam som man i presidiet.

Bra på att prata med amerikaner

Efter en lång och utdragen omröstning blev det klart att Ahlin får sällskap av moderaten Tobias Billström och sverigedemokraten Björn Söder. Miljöpartisten Esabelle Dingizian, enda kvinnan i samlingen, blir tredje vice talman.

Det kanske är dags att vi frågar oss vad vi förväntar oss av riksdagens talmän.

– Som talman företräder man inte i första hand sitt parti utan man företräder riksdagen och nationen Sverige, invände Jonas Sjöstedt (V) när det stod klart Sverigedemokraterna skulle få posten som andra vice talman.

Så vilka är det då som ska företräda oss?

Billström och Ahlin har förstås lång och bred erfarenhet av politiskt arbete, men har hel del besvärande bagage.

Avgående migrationsminister Billström har gått emot sin egen regeringspolitik när det gäller papperslösas rätt att gå på gymnasiet. Han har liknat papperslösa vid mördare. Han har antytt att blonda och blåögda är finare och godare människor.

Han har avslöjats av Wikileaks när han suttit och skvallrat med USA:s ambassadör om att antalet irakiska flyktingar till Sverige bör begränsas.

Även Ahlin har avslöjats av Wikileaks, men han ska då ha sågat det egna partiet i samtal med amerikanerna. Han har anklagats för sexuella trakasserier mot en nära medarbetare, men händelsen fick inget rättsligt efterspel. Urban Ahlin hamnade nyligen i blåsväder när han sa att S drivit Sverigedemokratisk politik redan innan SD fanns.

Jämfört homosexuella med pedofiler

Vilket leder oss in på presidiets tredje man, Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Han valdes med stöd från rekordsvaga 52 röster.

Söder har jämfört homosexualitet med pedofili och kallat det "sexuella avarter" som inte är "normala och kommer aldrig att vara normala". Han har kallat Mona Sahlin "ond häxa".Pride-festivalen är ett "sjukligt jippo", som är "kännetecknande för ett samhälle i upplösning är hyllandet av perversioner och dekadens". När han uppmanades att vara glad för att Sverige genom Loreen vunnit Eurovision song contest lade han ut en Facebookuppdatering bestående av ett enda ord: ”Sverige?”.

Björn Söder har varit gäst på den högerextrema Wiener Korporations-Ball i Österrike. På ett foto som nu sprids på internet syns hur Björn Söder glatt poserar med Waffen SS-veteranen Franz Schönhuber vid en SD-aktivitet.

Och så Esabelle Dingizian då. Det mest besvärande man kan hitta om henne tycks vara att hon tycker att clowner ska uppträda på äldreboenden.

På Twitter summerar advokaten Fredrik Norburg känslan efter förmiddagens talmansomröstning:

– DN:s gamla förslag att införa republik genom att låta talmannen bli president behöver nog ligga till sig lite till.

Jo tack.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN