Mejla

Anders Lindberg

Bästa regeringen pengar kan köpa

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Otydlig gräns I Sverige saknas tydliga regler för lobbyisternas verksamhet. Närheten mellan Alliansen och diverse lobbyister är ett problem för demokratin.
Foto: ILLUSTRATION: ROBERT NYBERG
Otydlig gräns I Sverige saknas tydliga regler för lobbyisternas verksamhet. Närheten mellan Alliansen och diverse lobbyister är ett problem för demokratin.

LEDARE

I går avslöjade Aftonbladet att finansmarknadsminister Peter Norman (M) skickade ett sms med texten ”You owe me big ­time” till landsbygdsintresse­organisationen LRF:s stjärn­lobbyist efter regeringens budget­motion i våras.

Det betyder ungefär ”Du är skyldig mig en stor gentjänst”.

Budgeten innehöll bland ­annat en satsning på lands­bygden med rekordsumman 36 miljarder.

Peter Norman har en privat relation med stjärnlobbyisten och är noggrann med att på­peka att de inte har någon yrkes­mässig relation.

Dyrt för svenska folket

Oavsett vad ett enskilt sms betyder så illustrerar det in­träffade ett verkligt problem, nämligen vår nuvarande regerings intima relationer med ­starka ekonomiska särintressen.

Närheten mellan Alliansen och diverse lobbyister har ­börjat bli väldigt dyr för ­svenska folket.

Ett exempel är när Sveriges hotell- och restaurangföre­tagare, SHR, som i dag heter ­Visita, fick utmärkelsen Årets lobbyist 2011. De hade då fått igenom den sänkta krog­momsen, en form av statligt branschstöd till deras medlems­företag.

Då hette vd:n för organisationen Eva Östling Ollén och var moderat. Hennes politiska kontakter kom väl till pass. Nu­varande ordförande i Visita är Maud Olofsson (C), alltså den person organisationen lobbade på 2011 då hon var närings­minister.

Svängdörr in till M

Ett annat exempel är de så kallade ”entreprenörer” som fått fri dragningsrätt på våra skattepengar i sina ”välfärds­företag”.

Mellan Moderaterna och ­bolag som Attendo och då­varande Carema, numera ­Vardaga, har det varit sväng­dörrar. Personer har gått direkt från politiken till välavlönade jobb i välfärdsföretag eller ­blivit välfärdslobbyister.

Attendos vd Henrik Borelius­ var ”välfärdsrådgivare” till Fredrik Reinfeldt. Den tidigare ägaren och greven Gustaf ­Douglas satt i Moderaternas partistyrelse. Moderaternas ordförande i Stockholm har ­varit konsult åt Carema under skandalerna.

Regler saknas

I våras avslöjades att Hälsans förskola gett barnen knäckebröd och vatten i stället för ­frukost och samtidigt gjort sju miljoner i vinst efter skatt. Grundaren är PR-konsulten och före detta folkpartipolitikern Bijan Fahimi.

Vi vill inte se Sverige som ett korrupt land, men till skillnad från de flesta andra demokratier finns nästan inga regler för lobbyisternas verksamhet.

Efter de senaste årens erfarenheter bör vi ändra på det.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN