Anders Lindberg

Lägg ner rösterna om budgeten, M

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det hederliga vore att Moderaterna, precis som i voteringen om att välja Stefan Löfven till statsminister, lade ner sina röster om budgeten” skriver Anders Lindberg.
”Det hederliga vore att Moderaterna, precis som i voteringen om att välja Stefan Löfven till statsminister, lade ner sina röster om budgeten” skriver Anders Lindberg.

I går gick Sverigedemokraterna, via anonyma källor, ut i Aftonbladet och hotade att fälla Stefan Löfvens budget. Liknande tongångar har nu hörts en tid från partiet.

Ingen vet om Sverigedemokraterna menar allvar eller om de bara vill få så mycket utrymme i medierna som möjligt. Men oavsett vilket ges partiet nu en oproportionerligt stor roll som enbart beror på att de borgerliga partierna valt att gå fram med en "alliansbudget" i stället för att som brukligt lägga partimotioner.

Egentligen kan Sverigedemokraterna inte "fälla" någon budget alls. Däremot kan de i omröstningen om statsbudgeten i riksdagen den 3 december välja att rösta på de borgerliga partiernas gemensamma budgetförslag. Detta alternativ kommer då att vinna.

I så fall har Stefan Löfven inget annat alternativ än att avgå. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan inte regera med oppositionens ekonomiska politik.

Frågan vad som händer sen gick som ett spöke genom hela valrörelsen, önsketänkande och gissningar har avlöst varandra.

Den senaste veckan har flera statsvetare jämfört med när Ingvar Carlssons regering fick avgå 1990. I stort sett samma, socialdemokratiska regering, återkom strax därefter.

Budskapet är tydligt. Det är inte så farligt om regeringen förlorar i budgetomröstningen, Stefan Löfven är snart tillbaka med en ny regering.

Men jämförelsen håller inte. 1990 föll Ingvar Carlsson för att han inte fick igenom ett paket med ekonomiska reformer, inte en statsbudget. Han löste situationen genom att göra upp med Folkpartiet och kunde återkomma i regeringsställning.

Nu är läget helt annorlunda. Om Alliansens budget går igenom får en ny S-regering genomföra den budgeten, ingenting annat. Både Folkpartiet och Centerpartiet har dessutom stängt dörren till uppgörelser.

Det är en omöjlig situation.

Det finns en latent borgerlig majoritet i riksdagen eftersom Sverigedemokraterna i grunden är ett borgerligt parti. Förra mandatperioden röstade de med regeringen Reinfeldt nio av tio gånger.

De borgerliga partierna kan tillsammans med Sverigedemokraterna när som helst fälla Stefan Löfven och hans politik. Men då får de gemensamt ta ansvar för resultatet.

Vad säger deras väljare om det?

Ett extra val är inte heller någon utväg. Om inte opinionen ändras dramatiskt skulle det parlamentariska läget vara detsamma.

Det hederliga vore att Moderaterna, precis som i voteringen om att välja Stefan Löfven till statsminister, lade ner sina röster om budgeten. Det finns en uppenbar inkonsekvens i att låta Stefan Löfven bli vald till statsminister men inte låta honom regera.

Varför släppte man annars fram honom från början?

Så länge de borgerliga partierna säger nej till blocköverskridande samarbete har de faktiskt bara två alternativ.

Antingen har de lurat svenska folket och tänker styra landet med stöd av Sverigedemokraterna.

Eller så måste de låta Stefan Löfven regera.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln