Rösta för ett land att vara stolt över

Vi pratar mycket om farorna med vår tid.

Vi kanske borde prata mer om kraften i motståndet.

I morgon går Sverige till val. Många har redan förtidsröstat, och mycket tyder på att valdeltagandet kommer att gå upp.

I vårt grannland Danmark har debatten inför EU-parlamentsvalet handlat om huruvida migranter ska ha rätt till barnbidrag eller inte – en diskussion med tydligt främlingsfientliga förtecken. Ungefär så ser val­rörelsen ut i de flesta andra medlemsländer.

Här hemma har Jimmie Åkessons EU-valsturné kantats av vända ryggar, protesterande brandmän och en och annan vuvuzela. En antirasistisk folkrörelse håller på att växa fram. Den får kraft från människors vardagliga anständighet. Den är bevis för ett civilsamhälle som fungerar, på demokratiska reflexer som är intakta.

Den svenska EU-valrörelsen har handlat om arbetsvillkor, klimatmål, djurhållning, hur EU kan förbättra romernas situation och bristen på jämställdhet.

Visst skulle vi behöva för­djupa vårt samtal om EU:s institutioner och politik. Men en valrörelse med fokus på sakfrågor är ett styrkeprov för vårt offentliga samtal.

Detta är något att glädjas åt och känna stolthet över.

Vad beror det på, denna motståndskraft?

På många saker. På de politiska partiernas vägran att erkänna Jimmie Åkessons beskrivning av invandring - och vissa människor - som ett problem. På att de stora medierna står upp för värderingar om öppenhet, anständighet och anti­rasism.

Men framför allt kommer kraften från var och en som orkar. Som ser det som en självklarhet att ta sig till torget när Jimmie Åkesson talar, och drar med sig vännerna dit. Som tar diskussionen på en arbetsplats, eller på Facebook, när fördomsfulla åsikter uttrycks. Den kommer från alla brandmän, sjuksystrar och lärare som säger nej och i vardagen upprätthåller gränserna för respekt och medmänsklighet.

Det är en farlig tid vi lever i. På vår kontinent biter sig arbetslösheten fast på katastrofala nivåer. Risken är stor att populism och rasism kommer att växa sig allt starkare.

I SSU:s redan klassiska valfilm uppmanar Rainer Höss - sonson till Auschwitz-kommendanten Rudolf Höss - Europas medborgare att inte glömma sin historia.

I morgon går vi till val.

Rösta för öppenhet, rättvisa och trygga villkor.

Rösta för ett land att vara stolt över.

Följ ämnen i artikeln