Ledare

Gör som Carter, Carl BIldt!

Av: 

Helle Klein

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

"Khaled Mashaal i Damaskus och Usamah Hamdan i Beirut hör till de pragmatiska Hamas-ledare som velat gå den politiskt-demokratiska vägen framför terrorns"

USA:s förre president och Nobels fredspristagare, Jimmy Carter, har besökt Mellanöstern. I fredags mötte han Hamas högste ledare Khaled Mashaal i Damaskus.

Carter är en modig man. I sin iver att försöka ge energi åt den alltmer döende fredsprocessen vägrar han att gå med på västvärldens bojkott av Hamas.

Utan dialog kommer ingen fred att uppnås, menar Carter.

”Eftersom Syrien och Hamas måste involveras i ett slutgiltigt fredsavtal så måste de inbegripas i de samtal som leder till fred”, förklarade Carter i början av sin rundresa i området.

Carter var valobservatör under det palestinska valet för två år sedan då Hamas vann skyhögt över Fatahpartiet. Utrikesminister Carl Bildt var också valobservatör. Både Carter och Bildt har upprepat att det palestinska valet var demokratiskt och gick rätt till.

Carl Bildt har nyligen också besökt Jerusalem och Västbanken. Till Svenska Dagbladets reporter som följde hans besök i Hebron, där den israeliska bosättarpolitiken drivs mest skoningslöst, sa Bildt:

”Ser man på vad Khaled Mashaal har sagt så har han accepterat en tvåstatslösning.”

Just detta blev jag klar över när jag träffade Khaled Mashaal i Damaskus för två år sedan. Både han och Hamasledaren i Libanon var tydliga med att det är 1967 års gränser som gäller.

”Vi accepterar 1967 års gränser, men gör Israel det? Gör USA?”, undrade Mashaal när jag intervjuade honom.

”De vill att vi ska säga ja till en diskussion om 1967 års gränser, alltså inte slå fast att det är dessa gränser som ska gälla. Det kan vi inte gå med på. Varken Olmerts plan eller färdplanen bygger på dessa gränser. Det är helt nya gränser som nu gäller. Så även om vi säger att vi godkänner 1967 års gränser så spelar det ingen roll”, fortsatte han.

Häri ligger dilemmat. Häromdagen öppnade Israels byggnadsdepartement för budgivning gällande byggen av nya bosättningar. Trots att den så kallade färdplanen för fred föreskriver att Israel ska avbryta alla nya bosättningsprojekt.

Israel fortsätter ockupationen i strid mot folkrätt och internationella avtal. Samtidigt byggs muren med en sträckning som tar palestinska landområden.

Fredsviljan lyser med sin frånvaro på marken.

Khaled Mashaal i Damaskus och Usamah Hamdan i Beirut hör till de pragmatiska Hamasledare som velat gå den politiskt-demokratiska vägen framför terrorns. Omvärldens vettlösa bojkott och Israels fortsatta ockupationspolitik stärker allt annat än dessa politiska krafter. Risken är att den palestinska desperationen bara kanaliseras genom våld framöver.

Dialog och försoning mellan de olika palestinska fraktionerna har varit temat för Palmecentrets Mellanösternarbete under snart två år. Ett mycket värdefullt arbete som måste få fortsätta.

En svensk Mellanösternpolitik borde driva följande:

Lyft blockaden mot Hamas.

Uppmuntra försoning mellan al-Fatah och Hamas.

Ge stöd till en omedelbar vapenvila mellan Israel och Palestina.

Stöd därefter bildandet av en ny palestinsk samlingsregering.

Kräv att Israel släpper de fängslade parlamentarikerna från 2006 års palestinska val.

Involvera Syrien i fredsprocessen.

Carl Bildt bör göra som Jimmy Carter – träffa Hamas. Så skulle Bildt kunna få EU att bjuda in till den dialog som är nödvändig om fredsprocessen ska kunna ta fart.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!